Intervjui

Interview: Shengfu Cheng, direktor marketinga i razvoja proizvoda, VIVOTEK

a&s Adria: Uprkos snažnom rastu kineskih kompanija i naglom padu tajvanskih, VIVOTEK i dalje napreduje, postepeno jačajući poziciju na tržištu. Najnovije Security 50 istraživanje govori nam da ste zauzeli 14. mjesto u globalnoj sigurnosnoj areni, što je korak naprijed u odnosu na godinu ranije, kada ste bili na 17. mjestu. Koji su razlozi iza takvog uspjeha, kako se odupirete rastućoj konkurenciji, šta nudite klijentima da VIVOTEK i dalje prepoznaju kao vrijednu investiciju?

Cheng: Ovakav pozitivan rezultat posljedica je primjene tri strategije u 2018. godini: AI + cyber sigurnost, fokus na određena vertikalna tržišta i globalizacija.

1. AI + cyber sigurnost
Kako bi ostao u korak s konkurencijom, VIVOTEK je razvio novu mrežnu kameru s tehnologijom dubinskog učenja. Te pametne kamere mogu smanjiti broj lažnih alarma, proaktivno analizirati video te prenositi videopodatke do korisnika. Također smo izgradili novi istraživačko-razvojni centar za AI tehnologije na Tajvanu i nastavili zapošljavati talentirane ljude. Inače, IDC-ovo istraživanje tržišta predviđa ukupnu količinu od 30 milijardi uređaja povezanih putem interneta do 2020. godine. Taj trend se odnosi i na sve više IP nadzornih kamera, koje su izložene internetu, pa je zato cyber sigurnost postala novi izazov u industriji. Stoga je VIVOTEK najavio strateško partnerstvo s Trend Microm i predstavio prvu IP kameru na svijetu s njihovim antivirusnim softverom.

2. Fokus na određena vertikalna tržišta
VIVOTEK se fokusirao na tri vertikalna tržišta: maloprodaju, transport i automatizaciju zgrada. U maloprodaji smo proizveli inteligentne IP kamere koje mogu generisati podatke o brojanju ljudi, koje u kombinaciji sa softverom u samim kamerama pružaju detaljnu analizu podataka kako bi korisnicima pomogli da postignu veću sigurnost i optimiziraju poslovanje. U transportu imamo nadzorne sisteme koji se mogu instalirati na prijevoznom sredstvu, putevima i stanicama. Naprimjer, u nadzoru puteva udružili smo snage s više trećih strana u razvijanju različitih pametnih funkcija za prepoznavanje registarskih tablica u mnogim zemljama. U automatizaciji zgrada VIVOTEK sarađuje s Delta Electronicsom kako bi integrisao svoje kamere u LOYTEC sistem upravljanja zgradom.

3. Globalizacija
VIVOTEK je osnovao šest filijala i ureda u SAD-u, Holandiji, Indiji, Dubaiju, Meksiku i Japanu. Nastavit ćemo razvijati prekomorsko poslovanje i angažovati lokalne menadžere za razvoj poslovanja kako bismo ubrzali uslugu i brže odgovorili na lokalne potrebe. Također ćemo održavati razne događaje na lokalnim tržištima kako bismo produbili odnose s klijentima i promovisali vrijednost VIVOTEK brenda.

a&s Adria: Vještačka inteligencija (AI) obilježila je prošlu godinu u sigurnosnoj industriji. Šta VIVOTEK radi na tome?

Cheng: Vještačka inteligencija postala je obavezna za većinu ponuđača videonadzornih rješenja. Mnoge se kompanije hvale vrhunskim algoritmima za prepoznavanje i analitičkim funkcijama, posebno kada je riječ o prepoznavanju lica. Međutim, krajnji korisnici i dalje imaju neke probleme s AI-jem zbog potencijalnog narušavanja privatnosti.

VIVOTEK je osnovao laboratoriju kako bi se usredsredio na razvoj AI aplikacija u 2018. Fokusirali smo se na razvoj AI tehnologije i duboko učenje na rubnim uređajima (kamerama) s ciljem smanjenja broja lažnih alarma i unapređenja poslovne ili operativne inteligencije. Zato smo pored prepoznavanja lica fokusirani na razvoj naprednih VCA funkcionalnosti koje mogu prepoznati ljude i vozila, kao i obavljati pametne pretrage.

Najveći izazov je razmišljanje van okvira i poznavanje stvarnih zahtjeva korisnika. Usko sarađujući s klijentima, dobijamo najnovije informacije o tržištu, što nam pomaže u razvoju proizvoda i tehnološkom napretku.

a&s Adria: Među najvećim zabrinutostima koje pogađaju ovu industriju je cyber sigurnost. VIVOTEK je jedna od tek nekoliko kompanija koje su implementirale sveobuhvatne cyber sigurnosne protokole. Šta to znači?

Cheng: Cyber sigurnost za IoT uređaje je vruća tema u proteklih nekoliko godina, a IP nadzorne kamere su glavna meta hakera zbog relativno visoke računarske snage i dobre propusnosti internetskog saobraćaja. Krajem 2016. godine malver Mirai pokretao je DDoS napad koji bi stvarao rekordno visok 1,2 Tbps internetski saobraćaj. Ogroman saobraćaj bio je pokrenut daljinski, a uređaji žrtava uglavnom su bile IP videonadzorne kamere. Ne samo da je Miraijev izvorni kod dostupan na internetu već se pojavljuje više varijanti tog malvera. Cyber sigurnost sada postaje još jedna žarišna tačka za IP nadzorne uređaje, a mnoge vlade donose propise kako bi podigle nivo cyber sigurnosti. Ona će postati odlučujući faktor pri odabiru ponuđača IP nadzornih uređaja.

VIVOTEK je jedan od rijetkih proizvođača sigurnosnih uređaja koji je implementirao sveobuhvatne cyber sigurnosne protokole, od dizajna proizvoda do servisa. Prilikom razvoja naših proizvoda slijedili smo deset smjernica za IoT uređaje, mobilne uređaje i kodove na web-stranicama koje je donio Open Web Application Security Project (OWASP). Štaviše, provodimo penetracijske testove koje su osmislile treće strane, odnosno sigurnosni konsultanti.

Osim toga, udružili smo snage s kompanijom Trend Micro Incorporated, jednim od globalnih lidera u cyber sigurnosnim rješenjima, kako bismo razvili prvu IP kameru na svijetu koja se isporučuje s njihovim antivirusnim softverom u okviru kampanje „Sigurnost unutar sigurnosti“. Ove smo godine proširili tu zaštitu na najnovije cjelovito rješenje za upravljanje cyber sigurnošću, koje pruža zaštitu od mrežne kamere do videosnimača i softvera za upravljanje videozapisima. Tu su i napredno upravljanje u vlastitom VAST 2 softveru za upravljanje videozapisima, koje korisnicima omogućava da instantno primaju obavještenja automatski ili ručno, kao i Cyber Risk Dashboard, koji im pomaže da u realnom vremenu lako prepoznaju uobičajene vrste cyber napada. Posljednje, ali ne i nevažno, korisnici mogu filtrirati registar napada prema različitim kriterijima, što im olakšava da brže pronađu neuobičajene događaje u velikom broju zapisa. Cyber sigurnost će postati ključni faktor koji može pomoći VIVOTEK-u da stekne povjerenje partnera i korisnika, razlikujući ga od konkurenata na tržištu.

a&s Adria: Šta namjeravate promijeniti u vašim marketinškim strategijama za sljedeću godinu, na koji način ćete doći do novih kupaca i zadržati stare?

Cheng: S rastom interneta stvari VIVOTEK teži da postane „oko u IoT-u“. Kamere nam kao nezamjenjivu vrijednost daju “vid” za mnoga povezana poslovna rješenja. Štaviše, sa stalnim tehnološkim napretkom u vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, one postaju pametne i mogu krajnjim korisnicima pružiti dodatne vrijedne i korisne podatke/informacije. Cilj nam je da promovišemo vrijednost IP videa većem broju partnera i za više aplikacija, u i izvan sfere sigurnosti. Budući da je VIVOTEK osnovan 2000. godine, na našu dvadesetu godišnjicu ćemo pokrenuti globalnu kampanju u zajedničkoj potrazi za sigurnim društvom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *