Videonadzorni sistemi

Projekt kompanija Hikvision i Studio Automated: Prijenos uživo iz 130 hokejaških dvorana

Prijenos hokejaških utakmica s više stadiona može biti pravi izazov, s kojim se suočila i medijska kuća LiveArena. U potrazi za rješenjem koje koristi vještačku inteligenciju za automatizaciju procesa produkcije utakmica uživo, obratila se kompanijama Hikvision i Studio Automated
Piše: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

LiveArena je globalna kompanija sa sjedištem u Švedskoj. Svake godine prenosi i realizira više od 30.000 događaja, koji se prenose uživo širom svijeta, i neprestano je u potrazi za načinima poboljšanja pristupa svojim uslugama i obogaćivanja korisničkog iskustva. Tradicionalno praćenje utakmica hokeja na ledu ograničeno je samo na događaje visokog nivoa, pa ljubitelji koji prate ekipe koje nisu iz Premier lige često ostaju uskraćene za prijenos. LiveArena je krenula u potragu za drugim načinima prenošenja utakmica, a da bi se to postiglo, rješenje je moralo omogućiti da zadrži i potpunu kontrolu nad produkcijom u svim dvoranama. LiveArena je također željela poboljšati raspored, produkciju i grafičku obradu prijenosa, dok je dodatni izazov bila i sama dinamika utakmica. To je značilo da tradicionalno rješenje u vidu kamere nije moglo ponuditi dovoljnu jasnoću slike jer su se nekad javljale lažne “sjene” igrača zbog brzog kretanja.

Šta je rješenje?
Studio Automated razvio je algoritam za praćenje hokeja na ledu, dok je Hikvision prilagodio firmver za svoju 32 MP PanoVu IP kameru (2CD6984G0) kako bi se maksimalno ojačala integracija s algoritmom i omogućilo praćenje izuzetno dinamičnih utakmica. To je bilo moguće zbog brzine prikaza od 25 fps i 4K senzora PanoVu kamere, a nadogradnja je uključila i primjenu metoda predviđanja pomoću vještačke inteligencije kako bi se pomoglo kameri da utvrdi potencijalno mjesto dešavanja i položaja igrača. Informacije se zatim kombinuju sa sistemom praćenja kako bi se dobili što precizniji kadrovi. Nakon toga prijenos se šalje korisnicima pomoću mobilnih aplikacija ili drugog umreženog uređaja s preglednikom koji može uživo reproducirati sadržaj u H.264 formatu. Na taj način svi mogu uživati u prijenosu uživo. Kamera nudi sliku visoke rezolucije pod uglom od 180° s potpunim panoramskim pregledom. Dovoljno je robusna da se može nositi s vremenskim prilikama na terenu i posjeduje ugrađene grijače, koji je štite od niske temperature (do -40°C). Kamera je vodootporna (IP67) i otporna na vandalizam u skladu s IK10 standardom.

Regionalni projekt
Zahvaljujući ovim tehnologijama, LiveArena je ljubiteljima sporta mogla prikazati svaku utakmicu, gdje god da se nalazili i koju god ekipu podržavali. Svaka utakmica se prenosi uz potpuno automatiziranu podršku, a rješenje nudi i dodatne funkcije kao što je Manual Situation Room (MSR) tehnologija za analizu. Budući da Hikvisionova kamera snima cijeli teren, LiveArena može raditi analize konkretnih incidenata, što može pomoći sudijama, ali i trenerima. “Oduševljeni smo onim što je ovo rješenje donijelo našoj videoprodukciji. Sada ne samo da prenosimo više utakmica nego nudimo i veći kvalitet videa za gledaoce, u kombinaciji s mnoštvom novih funkcija. Sve ovo koristi gledaocima, hokejaškim savezima i klubovima”, rekao je Pontus Eklöf, izvršni direktor LiveArene. Projekt je obuhvatio 130 hokejaških dvorana širom regije, a planira se primjena rješenja u još 300 objekata tokom ove godine. LiveArena planira i uvođenje više kamera za dodatno podizanje kvaliteta doživljaja gledalaca, kako za one koji prate utakmice putem interneta tako i za trenere i druge profesionalce u ovom sportu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *