Videonadzorni sistemi

Projekat kompanije Dahua Technology: Safe City rješenje štiti Brienon-sur-Armançon

Početak saradnje s Dahuom ima korijene u ranijoj posjeti delegacije grada Kini i sjedištu kompanije u Hangzhouu, koja je završena dogovorom da se Brienon opremi videonadzornim sistemom. Instaliran je sistem koji je poboljšao život stanovnika francuskog grada
Priredio: Odjel marketinga, Dahua Technology
E-mail: info.dhslo@dahuatech.com

Lokacija: Brienon-sur-Armançon, Francuska
Sektor: Javni
Proizvodi:
Starlight IR PTZ AI mrežna kamera
Multisenzorska panoramska kamera
Eyeball kamera
Termalna kamera
ANPR kamera
Bežični prijenosni uređaj
Tastatura

Brienon-sur-Armançon je mali grad s oko 3.300 stanovnika u regiji Burgun-di-Franche-Comte na sjeveru Francuske. Smješten je na raskrižju dviju rijeka Creanton i Armangon te posjeduje naprednu putnu mrežu, koja se našla na meti ilegalnih aktivnosti. Kako bi grad učinile sigurnijim, lokalne vlasti odlučile su zaštititi grad i stanovnike pomoću Dahuinog Safe City rješenja, uz daleko malobrojnije policijske snage.

Kontekst i rješenje
Dva ključna pitanja morala su biti hitno riješena. Prvo, grad je imao nedovoljan broj policijskih snaga budući da je samo jedan policajac bio zadužen za 3.300 stanovnika. Drugo, Brienon-sur-Armançon nije posjedovao potrebnu kablovsku mrežu za moderne videonadzorne sisteme, zbog čega se od Dahue tražilo da projektuje posebno prilagođeno rješenje za jedinstveno lokalno okruženje i ograničene ljudske resurse u gradu.

Da bi se nadoknadio manjak policijskih snaga i mrežne infrastrukture, kompanija je isporučila prilagođeno rješenje, koje je uključivalo pokrivanje cijelog grada različitim vrstama videonadzornih uređaja. Ovu opremu povezuje bežični uređaj koji kombinira PTZ kameru i antenu, koja sve prikupljene informacije prenosi do najviše tačke u centru grada. Podaci se nakon toga šalju u kontrolni centar, što policiji olakšava svakodnevno praćenje situacije na terenu. Za nadzor većih dijelova grada koristi se više modernih uređaja, uključujući Starlight IR PTZ AI mrežnu kameru, multisenzorsku panoramsku kameru, eyeball i termalnu kameru, kameru za prepoznavanje registarskih tablica te bežični prijenosni uređaj i tastaturu. Pomoću upravljačkog centra u policijskoj stanici, organi reda mogu provjeravati situaciju u stvarnom vremenu i odlučiti hoće li preduzeti konkretne mjere. Ovo rješenje im također pomaže i u pribavljanju videozapisa koji se mogu koristiti kao dokazi u slučaju izbijanja incidenta.

Pametni mehanizam praćenja
Kombinirana snaga Dahuine standardne i PTZ kamere omogućila je kreiranje pametnog mehanizma za snimanje za potrebe policije. Iako su instalirane kamere za opće namjene i nadzor statičnih scena, nakon što ljudi ili vozila aktiviraju alarm (ulaskom, naprimjer, u nedozvoljenu zonu), PTZ kamera će automatski zumirati na događaj i započeti praćenje. Za uvjete slabog osvjetljenja Dahua Starlight tehnologija za PTZ kamere nudi izvanrednu osjetljivost na svjetlost i može bilježiti detalje u boji čak i u uvjetima jako slabog osvjetljenja. Osim toga, za praćenje sigurnosti na glavnim putevima koriste se kamere za prepoznavanje tablica. One posjeduju ugrađen algoritam raspoznavanja registarskih tablica (LPR), zbog čega ovaj model ima mogućnost otkrivanja i prepoznavanja brojeva na tablicama vozila u pokretu pri maloj brzini.

Instalacija termalnih kamera poslužila je za praćenje lokacija na kojima se u parku pale roštiljske vatre, budući da ove kamere posjeduju funkciju detekcije požara koja ih može otkriti čak i na velikoj udaljenosti. Bežični prijenosni uređaj omogućio je da se kamere na svim lokacijama povežu s upravljačkim centrom bez troškova i problema povezanih s ožičenjem. U kontrolnom centru instalirana je NKB 5000 HD mrežna kontrolna tastatura, koja omogućava policiji da pomoću funkcije podijeljenog ekrana prati rad standardnih i PTZ kamera. Za pohranu snimljenih videozapisa i njihovu buduću upotrebu koriste se hard diskovi kompanije Seagate.

Rezultat
Uz pomoć Dahuinog Safe City rješenja policija grada Brienon-sur-Armançon sada može daljinski pratiti situaciju iz kontrolne sobe i efikasno obavljati svoj posao. To joj omogućuje da efikasno nadgleda glavne zone u gradu i odmah reaguje na svaki incident. Snimljeni videozapisi služe kao ključni dokazni materijal i pomažu policiji u rješavanju slučajeva uz manje napora. Treba reći i to da je u prvoj sedmici probnog rada ovog pametnog sistema, uz pomoć dokaznog materijala koji je zabilježila Dahuina PTZ kamera, policija riješila i prvi slučaj krađe, koji se dogodio na lokalnom groblju. “Početak saradnje s Dahuom ima korijene u posjeti naše delegacije Kini prije godinu dana. Ova posjeta sjedištu kompanije u gradu Hangzhouu završena je dogovorom da se grad Brienon opremi videonadzornim sistemom. Pozdravili smo ovaj dogovor, koji je omogućio instalaciju sistema i poboljšao svakodnevni život naših stanovnika“, rekao je Jean-Claude M.Carra, gradonačelnik Brienon-sur-Armançona.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *