Maloprodaja Softveri Videonadzorni sistemi

Milestone: Kako zaustaviti epidemiju kriminala u maloprodaji

Predviđa se da će šteta nastala krađama u maloprodaji dostići vrijednost od 7,9 milijardi funti samo u periodu od 2023. do kraja 2024. godine. Uz to, ovaj sektor je sve više na meti organiziranog kriminala i to polako prerasta u glavni izvor briga čak i na globalnom nivou

Piše: Borislava Kenarova, menadžerica prodaje za Istočnu Evropu, Zajednicu nezavisnih država i Izrael, Milestone Systems; E-mail: borislava@milestonesys.com

Krađe su postale pošast koja muči mnoge trgovce u maloprodaji u vrijeme kada je svaki dinar važan, smatra Dame Sharon White, predsjednica kompanije John Lewis Partnership. No, organizirani kriminal nije samo sitna krađa. To su kriminalci koji otuđuju velike količine proizvoda, koje potom prodaju na crnom tržištu. A meta je sve: od hrane, odjeće i obuće do luksuznih artikala, kozmetike i elektronike. Kriminalci mogu čak i krasti po narudžbi, posebno ako traženi proizvod povlači visoku cijenu na crnom tržištu. Organizirana krađa se rijetko dešava kao izoliran slučaj, posebno kada je umiješan organizirani kriminal.

No, trgovci u maloprodaji sada se suprotstavljaju ovoj prijetnji pomoću kreativnih i proaktivnih tehnologija kako bi identificirali povratnike u kriminal, podijelili dokaze s policijom i sudovima radi gonjenja te identificirali i uklonili slabe tačke u prodajnim objektima. Uz brz napredak videoanalitike pogonjene vještačkom inteligencijom, softvera za upravljanje videozapisima (VMS), interneta stvari i drugih vrhunskih tehnologija, vrijeme je da trgovci preuzmu inicijativu u bici protiv organiziranog kriminala.

Otvoreni VMS, AI, mašinsko učenje

U fokusu napora za sprečavanje gubitaka je VMS kao jedinstvena tačka koja objedinjuje sve podatke s kamera u trgovinama, nosivih kamera, senzora i drugih sistema. Otvoreni VMS je u stanju da se integriše s različitim senzorima (ne zavisi više samo od jednog proizvođača) i kamerama u sigurnosni sistem kako bi se olakšalo praćenje različitih izvora podataka iz prodavnica.

Uz naprednu videoanalitiku koju pokreće vještačka inteligencija, VMS može automatski skenirati potencijalno neobično ili prijeteće ponašanje kao što je kretanje u neočekivanom smjeru, nepotrebno zadržavanje, ulazak iza pulta ili u skladišni prostor, ili (uz integraciju audija) galama i vrisak, čime se sigurnosno osoblje upozorava da ispitaju šta se dešava. Informacije koje dobijaju kontrolne sobe mogu se čak i dijeliti s patrolama na terenu u realnom vremenu kako bi se bolje pripremile za odgovarajuću situaciju ili se olakšala identifikacija sumnjivih lica preko odjeće ili vizuelnih atributa poput naočala.

Vještačka inteligencija u videu sada je dovoljno napredna da prepozna stvari koje se unose u trgovinu poput noža ili lanca koji se mogu koristiti za obijanje izloga ili bankomata, a brzo prosljeđivanje ovih informacija timovima na terenu ključno je za zaštitu osoblja i kupaca. Jednako važno je i to što zahvaljujući mašinskom učenju koje napreduje sa svakom interakcijom, AI modeli postaju sve bolji i s vremenom nauče da prepoznaju potencijalne kriminalne obrasce. Ovi uvidi nisu korisni samo trgovcima nego se mogu podijeliti i s organima reda i drugim osobama kako bi se podigao kvalitet obavještajnih podataka o prijetnjama u trgovinama.

Revolucionarna tehnologija

Neki od različitih senzora s kojima se VMS može integrisati uključuju mobilne uređaje za praćenje koji rade koristeći Wi-Fi i Bluetooth. Dok se kupci kreću kroz radnju, njihovi telefoni i uređaji održavaju trajnu interakciju s WiFi pristupnim tačkama i Bluetooth signalima koji su strateški postavljeni unutar objekta. Prodavači mogu pasivno prikupljati IMEI (međunarodni identitet mobilne opreme) ovih uređaja kako bi otkrili opremu koju kriminalci nose prilikom ulaska u dućan. Ako je uređaj bio prisutan na licu mjesta tokom ranije potvrđene krađe, upozorenje se može podijeliti sa sigurnosnim timovima. Pri tome se kamere automatski usmjeravaju prema osobi koja je označena kao sumnjiva.

Digitalne oznake koje koriste RFID mogu se postaviti na artikle kako bi trgovci mogli dokumentirati kada je nešto kupljeno i spremno za iznošenje iz trgovine. Ako artikl nestane a da prethodno nije skeniran, sigurnosno osoblje se obavještava kako bi preduzelo odgovarajuće mjere. Isto tako, i GPS senzori na artiklima mogu poslužiti da trgovci saznaju gdje se ukradena roba čuva i pomoći policiji da identificira mjesto na kojem se ona skladišti.

Anonimno prepoznavanje lica je još jedna nova tehnologija koja se danas koristi u posebnim pametnim izlozima za kontrolu pristupa visokovrijednim artiklima. Izlozi s ugrađenim kamerama i softverom za prepoznavanje s vještačkom inteligencijom mogu geometrijski mapirati crte lica kupca nakon inicijalne interakcije, uz omogućavanje pristupa isključivo ako nisu uočeni problemi. Ako je kupac prethodno ukrao robu iz izloga, njegova mapa lica će biti prepoznata i bit će mu odbijen pristup.

Jačanje sigurnosne baze

Uz brojne uzbudljive tehnološke novitete, trgovcima se može oprostiti što ponekad zaborave ojačati svoje sigurnosne temelje kako bi osujetili kriminalce. VMS je, naravno, temelj osnovnih i inovativnih strategija. Ali, npr., dovoljan broj zaštitara u prodavnici može pomoći u borbi protiv kradljivaca kao vizuelno sredstvo odvraćanja, ali i u praćenju robe i provjeri računa. No, kako možete odrediti koliko vam je osoblja potrebno? Videopodaci mogu vam dati informaciju o najprometnijim intervalima u radnji u kojima vam je potrebno dodatno osoblje u rotaciji. Ovi podaci vam daju uvid i u kriminalne aktivnosti unutar vremenskog intervala, tako da možete utvrditi doba dana kad vam je dodatno sigurnosno osoblje potrebno.

Prednosti izvan sfere zaštite prodajnih objekata

Uvidi koje nudi VMS mogu pomoći i u poboljšanju iskustva kupovine u trgovini. To se postiže slanjem upozorenja o potencijalnim gužvama ili stvaranju redova. Dodatne kase se mogu otvoriti kako bi se smanjili redovi a kupci preusmjerili na druge prolaze kako bi izbjegli gužve. AI može otkriti i zaposlenika koji puši u zabranjenoj zoni ili uzima gotovinu s blagajne. Moguće je nadgledati stražnje prostorije kako bi se smanjio rizik za osoblje usljed kretanja viljuškara, osiguralo prisustvo isključivo ovlaštenih osoba u zabranjenim zonama i lakše nadgledali ulasci i izlasci vozila.

Kako Milestone VMS radi

Softver za upravljanje videozapisima može se prilagoditi tako da zadovolji sve potrebe, od zaštite ljudi i imovine do efikasnijeg vođenja poslovanja. Može pomoći i u cyber sigurnosti. Zato i preporuka da isprobate funkcije Milestoneovog VMS-a uz ekskluzivnu demonstraciju koja pruža praktično iskustvo korištenja najsavremenijih rješenja za upravljanje kamerama.

O Milestone Systemsu

Milestone je vodeći dobavljač softvera za videotehnologije u industriji sigurnosti i šire. Milestoneov VMS jača zaštitu imovine i poslovnu efikasnost uz skalabilno rješenje koje se pokazalo efikasnim u više od 500.000 instalacija širom svijeta. Kompanija je osnovana 1998. i sada posluje u okviru Canon grupacije. Dodatne informacije dostupne su na www.milestonesys.com, a vijesti i druga saopćenja možete pronaći u sekciji Newsroom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *