Svijet

Nagli razvoj AI-ja, IoT-a i pametnih gradova pogoni i SCADA industriju

Globalno tržište SCADA sistema trebalo bi porasti sa 11,2 milijardi u 2024. na 16,6 milijardi do 2029. godine, uz prosječnu stopu rasta od 8,3%, navodi se u istraživanju kompanije Marketsandmarkets. Nagli razvoj AI i IoT tehnologija u proizvodnim industrijama, kao i povećanje projekata pametnih gradova koji se odnose na infrastrukturu i transport, navode se kao samo neki od značajnih faktora koji potiču rast ovog tržišta.

SCADA sistemi u fabrikama služe za održavanje efikasnosti upravljanja i proizvodnje te ispunjavanje proizvodnih ciljeva. Oni nadziru i kontrolišu cijeli životni ciklus proizvodnje, od praćenja proizvoda do upravljanja količinom inventara. Dodatno, igraju ključnu ulogu u industrijskoj automatizaciji i robotici te prate procese i osiguravaju stroge mjere kontrole kvaliteta.

Kao rezultat toga, SCADA nudi robusnu platformu za razvoj sofisticiranih, međusobno povezanih i sigurnih rješenja koja znatno poboljšavaju efikasnost proizvodnih operacija. Očekuje se da će rastuća potražnja za takvim naprednim SCADA sistemima biti ključni faktor koji će potaknuti rast tog tržišta.

 Softver je ključ

U središtu svake SCADA infrastrukture je softver, koji omogućava ključne funkcije kao što su analiza trendova, dijagnostika i praćenje podataka. To operaterima sistema omogućava efikasnu analizu podataka i komunikaciju kako bi se smanjilo vrijeme zastoja rada. Ključne prednosti koje SCADA nudi uključuju pohranu podataka u realnom vremenu, stalni nadzor sistema, potvrdu alarma i sigurno upravljanje osjetljivim informacijama.

Optimizirajući radne procese, olakšavajući brzo donošenje odluka, smanjujući greške, locirajući uzroke problema i optimizirajući rad postrojenja, SCADA softver igra ključnu ulogu u poboljšanju ukupne operativne efikasnosti.

 Daljinski terminali

Daljinski terminalni uređaji (RTU) dominiraju na tržištu SCADA sistema iz nekoliko razloga. Njihova univerzalnost u različitim industrijama, ekonomičnost za udaljene lokacije i fokus na prikupljanju podataka odlično se uklapaju u osnovne funkcionalnosti SCADA-e. Dizajnirani za surove okoline, RTU-ovi nude skalabilnost za različite projekte.

Dok PLC-ovi rukuju složenom kontrolnom logikom unutar centralnih kontrolnih soba, RTU-ovi se odlično snalaze u prikupljanju podataka s geografski razdvojenih lokacija, što ih čini najviše korištenim komponentama u SCADA sistemima.

Neke od ključnih igrača na ovom tržištu su: Rockwell Automation, Schneider Electric, Emerson Electric, Siemens i ABB.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *