Kontrola pristupa

ASSA ABLOY otvara energetski efikasno sjedište u Dubaiju

Preduzeća svih veličina i profila u svijetu suočavaju se sa zajedničkim izazovom: uvođenjem inovacija u mjestima poslovanja s ciljem lakšeg nošenja s budućim okolišnim izazovima.

ASSA ABLOY je poznat kao inovator u segmentu pristupnih rješenja, s više inventivnih proizvoda za vrata i upravljanja pristupom koji mogu poboljšati performanse održivosti zgrada.

Kako bi potvrdila predanost i učinkovitost svojih rješenja, kompanija ASSA ABLOY je za svoje novo i savremeno sjedište u Dubaiju iskoristila energetski efikasne građevinske tehnologije, uključujući digitalni pristup kojim upravlja Incedo.

Pametni građevinski materijali i digitalni pristup u praksi

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji, zgrade troše oko 30% svjetske energije*. Zato je prilikom projektovanja i specificiranja novih poslovnih zgrada efikasnost strateški prioritet u oblasti održivosti i upravljanja troškovima. Ovo je ključna komponenta standarda ekološke gradnje u Dubaiju koje lokalni tim ASSA ABLOY-a za specifikacije želi zadovoljiti i nadmašiti na temelju svojih stručnih znanja.

„Ova zgrada je više od novog sjedišta kompanije ASSA ABLOY. Ona je potvrda naše trajne misije da pomjerimo granice održivosti i inovacija. Uz najsavremenija energetski učinkovita rješenja i najnovije pristupne tehnologije, naše sjedište u Dubaiju je primjer posvećenosti kreiranju ekološki osviještenih i sigurnih komercijalnih prostora“, kaže Mauro Felice, potpredsjednik i direktor za MEIIA regiju.

U cijeloj zgradi bilo je važno koristiti održive građevinske materijale. U klimi kakvu ima UAE, efikasno upravljanje toplinom bilo je ključno za odabir prozora visoke U-vrijednosti. Tako se minimizira prijenos energije dok reflektirajući krov skladišta smanjuje apsorpciju topline. Potrošnja materijala smanjena je postavljanjem podova od recikliranih čeličnih vlakana iz starih guma u kombinaciji sa vlaknima od čistog čelika i ekoloških dodataka.

Sistemi zgrada koji uključuju pametno osvjetljenje i upravljanje energijom konfigurirani su za dugoročnu energetsku efikasnost. Odabir pristupnog rješenja u ovom procesu ključan je za svaki poslovni prostor.

Energetski efikasno upravljanje pristupom doprinosi održivosti zgrade

Sistem upravljanja digitalnim pristupom zasnovan na platformi Incedo Plus ponudio je pametnu umreženost kakva je trebala novom sjedištu kompanije ASSA ABLOY u UAE. Incedo platforma povezuje različite profile sigurnosnog softvera i hardvera unutar jednog ekosistema.

Serija uređaja koji rade sa Incedo sistemom čini ga pogodnim za komercijalne prostore kod kojih je raznovrsnost prolaza obično veća nego kod standardnih uredskih ili stambenih prostora.

U svom novom sjedištu u Dubaiju, ASSA ABLOY je instalirao Aperio bežične digitalne brave i Signo čitače. Aperio uređaji ne koriste napajanje kada su u stanju mirovanja i aktiviraju se isključivo kod čitanja akreditiva ili za održavanje sistema. To donosi stalnu uštedu energije u odnosu na žičane uređaje koji obično troše električnu energiju 24 sata dnevno. Odsustvo kablova oko vrata štedi materijale i energiju. Uz Aperio, bežični uređaji se napajaju standardnim baterijama s tipičnim vijekom trajanja od dvije godine.

Glavni prolazi i slični prostori mjesta su na kojim cilindri i maske za brave s integriranim čitačima akreditiva nisu prikladne opcije. Tamo pristup vratima kontroliraju Signo digitalni čitači. Oni posjeduju inteligentni režim napajanja (IPM) koji koristi 41% manje energije od ekvivalentnih čitača bez IPM konfiguracije**.

Korisnici zgrada uživaju u pogodnostima ulazaka i izlazaka s fleksibilnim mobilnim akreditivima koji su sigurno pohranjeni na njihovom pametnom telefonu. Kroz eliminaciju plastičnih kartica minimizira se rasipanje resursa. Tu je i ušteda vremena koje je ranije trošeno na upravljanje sigurnošću odnosno izdavanje, izmjenu ili blokiranje prava pristupa za svaki akreditiv.

Incedo Plus sigurnosnim timovima daje mogućnost i da izaberu najbolja rješenja u klasi različitih proizvođača i kontroliraju ih na besprijekoran i beskompromisan način. Rješenja trećih strana koja su certificirana za rad s Incedom (“Works with Incedo”) uključuju sisteme za upravljanje videom, RFID čitače velikog dometa, ANPR kamere i različita biometrijska rješenja. ASSA ABLOY PULSE digitalni cilindri koriste tehnologiju prikupljanja energije i mogu se u svakom trenutku dodati sistemu upravljanja unutar Incedo ekosistema.

„Incedo Plus redefinira svijet kontrole pristupa, nudeći evolutivno rješenje koje raste paralelno s vašim poslovanjem,“ kaže Mohammed Shameel, inženjer rješenja za digitalni pristup u ASSA ABLOY Opening Solutions Middle East. „Naša platforma će se pobrinuti da vaš sigurnosni ekosistem ostane skalabilan i prilagođen zahtjevima poslovnog okruženja koje se stalno mijenja“.

Pogledajte video na https://www.youtube.com/watch?v=TvCgIEVLG0M

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *