Kontrola pristupa

Kako arhitekti mogu uskladiti viziju dizajna vrata i primjenu savremenih standarda?

Dizajn ulaza mora ostaviti pozitivni prvi dojam na korisnika. Ipak, put od arhitektonske vizije do konačnog izgleda „lica“ zgrade podrazumijeva i kompromise, posebno ako teškim vratima trebaju pomoćni sistemi za zatvaranje i siguran rad bez fizičkih prepreka. Podni zatvarači korištenje vrata čine ugodnim i standardima prilagođenim iskustvom za sve prolaze, bez nepotrebnog nereda i neugledne prateće opreme.

Kada ulazni prostor treba ostaviti pozitivan dojam, arhitekti žele u potpunosti implementirati svoj zamišljeni dizajn. Realizacija, ipak, može predstavljati izazov, posebno kada su atraktivna ali i teška ili dvokrilna vrata dio jedne takve vizije. Situacija je još složenija ako su za ulaz odabrana staklena vrata. Podni zatvarači ovim vratima nude optimalne performanse otvaranja i zatvaranja uz potpuno neprimjetan rad.

„Podni zatvarači su minimalistička alternativa zatvaračima koji se postavljaju na sama vrata“, kaže Roberto Tassoni, direktor proizvoda za zatvaranje vrata u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Oni osiguravaju usklađenost ulaza sa propisima i principima inkluzivnog dizajna*, uz zadržavanje pozitivnog prvog dojma koji je potreban svim kvalitetnim ulaznim vratima“.

Nisu svi podni zatvarači isti
Podni zatvarači vrata kompanije ASSA ABLOY omogućavaju glatko otvaranje i zatvaranje kako bi udovoljili propisima. Potpuno su vizualno nenametljivi i sve će oči biti uprte u dizajn vrata.

Instalateri ne moraju postavljati šarke. Vrata se neprimjetno se postavljaju na zatvarače ugrađene u pod – ovo je idealno za opremanje vrata od osjetljivih materijala poput stakla, kao i za primjenu minimalističkog dizajna. Podržan je svaki materijal i težine u rasponu do 300 kg, kao i dvostruka vrata koja se otvaraju guranjem i povlačenjem.

Jedinstvena tehnologija Cam-Motion kompanije ASSA ABLOY postavlja se neprimjetno ispod poda odnosno ispod ploče AISI 304. Ovaj sistem obavlja većinu posla tako da se korisnici zgrade ne moraju previše naprezati. Vrata se otvaraju i čvrsto zatvaraju uz minimalnu silu. Na terenu, za njihovo otvaranje i prolazak dovoljan je tek minimalni napor, što je važna prednost za sigurnost i što širu inkluzivnost.

Cam-Motion za prvi dojam koji se pamti
Potrebna snaga za interakciju s podnim zatvaračima vrata kompanije ASSA ABLOY znatno je manja nego kod sličnih tehnologija za zatvaranje vrata. Tako se otvaranje vrata pretvara u ugodno iskustvo za sve korisnike. Osim toga, ovaj sistem posjeduje nezavisne ventile, tako da se brzine zasuna i zatvaranja mogu podesiti pojedinačno. Prsti male djece (i njihovih roditelja) tako će dobiti dodatnu zaštitu od ozljeda.

Svi ventili su termootporni i nude performanse čije se postavke jednom prilagode i više im se ne morate vraćati. Kada se odredi brzina otvaranja vrata, postavke ostaju nepromjenjive čak i na ekstremnim temperaturama. Svaka komponenta je izdržljiva i pogodna za vrata koja se najviše koriste.

Radi uštede vremena, prilagodljive postavke za potrebnu snagu omogućavaju opremanje cijele zgrade već sa dva modela. Svi detalji o specifikacijama mogu se unijeti kao BIM objekti preko softvera Openings Studio. Tako se postiže ušteda vremena uz integraciju s popularnim dizajnerskim paketima kao što je Revit.

Potpuno zatvorena vrata nude dodatne pogodnosti u svakodnevnoj upotrebi. Vrata dobijaju kvalitetniju zvučnu izolaciju kao i termalnu brtvu. UNEP procjenjuje da zgrade troše oko 60 posto svjetske električne energije**. Pravilno zatvorena vrata mogu doprinijeti smanjenju rasipanja energije.

Inkluzivan pristup bez prepreka podrazumijeva jednostavno korištenje vanjskih i unutarnjih vrata. Srećom, za arhitekte i dizajnere interijera koji žele kombinirati pridržavanje standarda s pozitivnim prvim dojmom sada postoji je dostupna alternativa nepotrebno zakrčenim vratima. Cam-Motion će poslužiti kao prvi dojam koji će svima ostati u pamćenju.

Više informacija o podnim zatvaračima za vrata kompanije ASSA ABLOY kao i detaljni opis specifikacija potražite u besplatnom vodiču koji je dostupan na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/cam-motion-floor-springs

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *