Regija

KBC Osijek kamerom mjeri temperaturu na ulazu u bolnicu

Klinički bolnički centar Osijek prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj u kojoj je osobama s povišenom temperaturom otežan ulazak u bolnički krug. Ukoliko osoba s temperaturom iznad 37,5 stepeni pokuša proći kroz istočni ulaz u bolnicu, oglasi se alarm s termovizijske kamere.

“Na istočnom ulazu postavljen je šator-tunel, kroz koji se prolazi u koloni jedan iza drugoga. Kad osoba dođe dovoljno blizu termovizijske kamere, na ekranu se očita temperatura. Skener je postavljen na 37,5 stupnjeva, tj. sva temperatura do te visine se tolerira, a u slučaju da je viša, oglašava se alarm. Medicinska sestra tada odvodi osobu i ručno joj još jednom mjeri temperaturu, a ako i ručni toplomjer pokaže povišenu temperaturu, osoba se direktno usmjerava u Centar za dijagnostiku i zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na Covid-19”, pojasnili su iz KBC-a.

Na klinici je promijenjen i režim ulazaka i izlazaka kako bi se izbjeglo dalje širenje koronavirusa, kao što je to bilo početkom aprila, kada je 100-njak zaposlenika bolnice, ali i neki pacijenti, moralo otići u samoizolaciju, jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom za koju se u tom trenutku nije znalo da je pozitivna. Nakon toga došlo je do reorganizacije protokola rada, pa i odluke da se počne raditi u timovima s turnusima od po 14 dana.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *