Svijet

Kina najbrže usvaja tehnologiju prepoznavanja lica

Tržište prepoznavanja lica će, prema studiji Future Market Insightsa, narasti sa 5,2 milijarde dolara u 2022. na 22,5 milijardi do 2032. godine, uz složenu stopu rasta od 15,7%.

Povećana državna ulaganja u nove videonadzorne tehnologije na većini javnih mjesta kako bi se minimizirale kriminalne aktivnosti i teroristički napadi potiču rast tržišta prepoznavanja lica. Rastu će doprinijeti i faktori kao što su veća potražnja za takvim sistemima, proširenje primjene tradicionalno sigurnosnih uređaja i tehnološki razvoj sistema 3D prepoznavanja i cloud rješenja.

Prema komponentama, segment softverskih alata snažno se proširio uz složenu stopu rasta od 16,8% do 2021. Sisteme za prepoznavanje lica najviše su koristili organi za provođenje zakona, a Kina će imati najveći tržišni udio od 1,6 milijardi američkih dolara do 2032. godine. Očekuje se da će povećanje transakcija u okviru mobilnog bankarstva u Indiji i Kini, zajedno s inicijativama njihovih vlada, biti glavni pokretači rasta tržišta prepoznavanja lica u toj regiji.

Konkurentan pejzaž

Igrači na globalnom tržištu prepoznavanja lica šire svoj globalni doseg koristeći različite strategije, poput sklapanja partnerstava i saradnje, ali i ulažući u istraživanje i razvoj. Među nedavnim događajima je udruživanje Awarea, kompanije koja razvija biometrijski softver, s Miraclom s ciljem razvoja tehnologije cloud biometrijske autentifikacije. Partnerstvo podrazumijeva da svaka kompanija može međusobno prodavati proizvode i integrisati ih u svoje linije proizvoda. Također, SALTO-ova akvizicija Cognitec Systemsa inicirala je snažno partnerstvo poslovne sinergije i inovacija. Očekuje se da će se ovime tehnologija prepoznavanja lica i vještačke inteligencije pridodati SALTO-ovim rješenjima za elektronsku kontrolu pristupa i izdavanje ulaznica.

Ključni igrači spomenuti u izvještaju su: NEC Corporation, Aware, Idemia, Daon, Innovatrics, Facefirst, Facephi Biometria, Sightcorp, Neurotechnologies, Technobrain, Smilepass, Stereovision Imaging, ID3 Technologies, Herta Security i Animetrics.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *