Svijet

Libija odabrala HID za svoj prvi program elektronskih pasoša

HID Global, jedan od vodećih svjetskih ponuđača rješenja za provjeru i zaštitu identiteta, isporučio je libijskoj vladi njen prvi diplomatski program ePasoš.

Riječ je o sigurnom cjelovitom HID Integrale rješenju, koje ubrzava postupak prijave i izdavanja e-pasoša, kojima upravlja do njihovog isteka. Radi veće sigurnosti redizajnirane i modernizirane knjižice uključuju dugotrajnu polikarbonatnu stranicu s podacima i personalizirane su upotrebom nove opreme za lasersko graviranje i šifriranje čipova.

HID Global je dizajnirao, razvio i isporučio rješenje za zaštitu identiteta libijskoj vladi u četiri mjeseca, čak i usred ograničenja putovanja zbog pandemije novog koronavirusa.

“Zadovoljni smo što je iz naše saradnje s HID Globalom proizašao robustan i cjelovit sistem ePasoš, koji smo bez problema integrisali s našim postojećim procesima”, rekao je Mohamed Elkoni iz libijskog Ministarstva vanjskih poslova. “HID-ova stručnost u identifikacijskim dokumentima, isporuka rješenja u rekordnom roku uprkos trenutnim ograničenjima i stalna tehnička podrška uveliko su pojednostavili primjenu naših novih sistema.”

Da bi se osigurala usklađenost s ICAO standardima, usluga infrastrukture javnih ključeva (PKI) HID Integralea kreira i upravlja ključevima i certifikatima libijskog Državnog tijela za ovjeru (CSCA) za potpisivanje i provjeru personaliziranih e-dokumenata. Primjenom PKI-ja Libija se može povezati s ICAO direktorijem javnih ključeva, što omogućava globalnu upotrebu njihovih novih e-pasoša i uvođenje sigurnosnih nadogradnji, poput biometrije. Uz to, internetska platforma rješenja HID-ovim inžinjerima omogućava da efikasno obuče osoblje libijskog ministarstva kao dio paketa korisničke podrške.

“Uspješan prelazak na sistem ePasoš zahtijeva rješenje koje unapređuje svaku tačku s kojom korisnik dolazi u doticaj, od aplikacije do putovanja”, rekao je Craig Sandness, viši potpredsjednik HID Globala, dodavši da je pomoću HID Integrale programskog paketa libijska vlada stvorila čvrstu osnovu za izdavanje diplomatskih i specijalnih e-pasoša.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *