Obrazovanje Softveri Sportski objekti / manifestacije Svijet Uredi / Poslovni prostori Videonadzorni sistemi

Misija kompanije Dahua Technology: Sigurnije Zimske olimpijske igre

Uspješno su završene Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu. Dahua je preuzela odgovornost da osigura olimpijske objekte u Yanqingu i Shougang parku. Vođena idejom o “olimpijskim igrama nauke i tehnologije”, uspješnoj organizaciji doprinijela je raznovrsnim tehnologijama digitalne inteligencije, kao što su video internet stvari, AIoT i proširena stvarnost

Priredio: Odjel marketinga, Dahua Technology; E-mail: info.dhslo@dahuatech.com

 U Okrugu Yanqing, sedamdeset pet kilometara sjeverozapadno od centra Pekinga, dva su takmičarska mjesta, Nacionalni alpski skijaški centar i Nacionalni centar za klizanje, te drugi prateći objekti, kao što su Olimpijsko selo Yanqing i izdavački centar. Cijelu zonu karakterizira složen teren i promjenjiva klima. U Shougang parku, pak, napravljen je Big Air Shougang, prva na svijetu stalna platforma za big air discipline, na kojoj su se organizovala takmičenja u skijanju slobodnim stilom i snowboardu. U toj su inače industrijskoj zoni smješteni i drugi objekti neophodni za održavanje Igara, kao što su uredi Organizacijskog odbora Zimskih olimpijskih igara i trening-kampovi. Stoga je sigurnost puteva, javnih površina, prostorija i pratećih objekata bila glavni prioritet.

Zaštita objekata inteligentnim sistemima

Nakon ispitivanja terena u Yanqing zoni, Dahua je za potrebe zaštite tog mjesta među planinama prilagodila različite sisteme kao što su inteligentna saobraćajna kamera, AR panoramsko rješenje, metaldetektorska vrata te sistem za nadzor okoliša. Poboljšanjem sistema prevencije, ranog upozorenja i efikasnosti upravljanja nije samo garantovana zaštita sportista, publike i osoblja na Zimskim olimpijskim igrama već je i olakšano upravljanje sigurnošću olimpijskih objekata u Yanqingu.

Planinski put do olimpijskih objekata u Yanqingu je neravan i podložan saobraćajnim nesrećama noću, posebno kada pada kiša i snijeg. Nadogradnjom sistema inteligentnih saobraćajnih kamera na glavnim dionicama, Dahua je efikasno riješila svjetlosno zagađenje uzrokovano bijelim svjetlom i bljeskom farova noću na planinskim putevima, povećavajući sigurnost vozača i znatno smanjujući broj saobraćajnih nesreća. Također je uvedena detekcija i inteligentno upravljanje ulaskom i izlaskom vozila u realnom vremenu, što je unaprijedilo upravljanje saobraćajem i sigurnost na putevima tokom održavanja Igara.

S obzirom na složen teren Yanqing zone, Dahua je inovirala i implementirala AR panoramsko rješenje. Koristeći IoT senzore za nadzor cijelog područja, njen razvojni tim kreirao je veliku mapu koja prikazuje mjesta i okolnu infrastrukturu. Putem panoramske karte osoblje je moglo nadgledati kretanja u takmičarskoj oblasti u bilo kom trenutku radi izvođenja hitnih operacija i povećanja efikasnosti i sigurnosti upravljanja. Detektori metala u obliku vratnica postavljeni su na više ulaza radi bržeg mjerenja temperature, inteligentne identifikacije i ranog upozorenja na nenošenje maske te brzog otkrivanja krijumčarenog metala. Ovo je ubrzalo saobraćaj i blagovremeno smanjilo potencijalne sigurnosne rizike, ali i rad zaštitarskog osoblja učinilo efikasnijim.

Pomoć u proglašenju pobjednika

Klizačke discipline bob, sankanje i skeleton su najbrže igre na Zimskoj olimpijadi. Bodovanje trkača koji se spuštaju niz složenu i usku stazu velikim brzinama predstavlja izazov za sudije. Dahuin inteligentni videosistem snimao je sportiste prilikom brzog spuštanja niz stazu te snimao svaki detalj cijelog takmičenja. S nultim smetnjama na trkačkim stazama, pružao je podatkovnu podršku sportistima na treninzima te sudijama da donesu ispravnu odluku.

U nastojanju da olakša održavanje “ekoloških Zimskih olimpijskih igara”, Dahuin inteligentni sistem za nadziranje okoline sve vrijeme je prikupljao podatke o temperaturi, vlažnosti, jačini i smjeru vjetra, buci, atmosferskom pritisku i vremenu kako bi organizatoru pružio uvid u promjenu različitih okolinskih faktora u realnom vremenu.

U upravljačkom centru kompanija je izgradila digitalnu inteligentnu upravljačku platformu za Yanqing zonu koristeći video IoT i vizualizacijske tehnologije, uključujući LCD ekran visoke definicije i distribuirani sistem upravljanja sjedištima. Na ovaj način ostvareni su prikazi u realnom vremenu i vizuelno planiranje aktivnosti na cijelom takmičarskom prostoru. Time je omogućeno efikasno upravljanje u realnom vremenu u slučaju vanrednih situacija.

AI inovacije u Shougang parku

Dahua je u Shougang parku ispunila zahtjeve inteligentnog upravljanja. Primjenom inteligentne panorame, višedimenzionalnog prikupljanja podataka, upravljanja kontrolom pristupa i drugih inovacija, Dahua je pomoću vještačke inteligencije izgradila sveobuhvatan moderan sistem upravljanja sigurnošću koji pokriva sve puteve, javna mjesta i prostore unutar i van Shougang parka. Time je omogućeno upozoravanje u realnom vremenu na sve vrste rizika, nadograđen sistem upravljanja sigurnošću parka te unaprijeđene usluge Zimskih olimpijskih igara.

 Rezultat

Dok su se sportisti na terenima žestoko borili za medalje, izvan stadiona Dahuin tehnički tim dao je sve od sebe da pruži kvalitetne usluge za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Yanqing zoni, Shougang parku, Nacionalnom konferencijskom centru i drugim područjima. Pomjerili su svoje granice i uspješno ispunili zadatak zaštite olimpijskih mjesta tokom više od dva mjeseca održavanja Igara.

Dahua je pružila sigurnosne usluge s visokim kvalitetom i standardima. Na krilima tehnoloških inovacija i digitalne inteligencije, doprinijela je uspjehu mnogih prekrasnih aktivnosti u urbanim mjestima i potaknula uvođenje digitalne inteligencije u stotinama industrija. U budućnosti će se nastaviti fokusirati na potrebe kupaca i pomoću inovativnih tehnologija stvarati još više proizvoda i rješenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *