Svijet Vijesti

Nadgledanje polarnih medvjeda

Nekoliko stotina kilometara sjeverno od Arktičkog kruga nalazi se 2,4 hektara veliko Oooguruk naftno polje, vještačko ostrvo napravljeno od šljunka, na kojem kompanija Caelus Natural Resources Aljaska proizvodi naftu. Više od 30 miliona barela nafte proizvedeno je na tom polju od 2008. godine.

Uslovi su ekstremni, temperature mogu pasti na -40 stepeni, sunce zalazi dva mjeseca svake godine, a tu su i polarni medvjedi, najveći mesojedi na svijetu, kojima je naftno polje na putu kojim migriraju. Da bi se spriječili neželjeni susreti ljudi i medvjeda, bilo je potrebno inovativno sigurnosno rješenje. Dizajniran je sistem koji može rano otkriti životinje koje se približavaju tom polju, a koji je pouzdan i efikasan u teškom okruženju Arktika.

Bosch je izazov riješio koristeći MIC IP fusion 9000i kamere. One kombinuju robustan dizajn s inteligentnom videoanalitikom, a razvijene su za upotrebu u ekstremnim uslovima. Jedanaest kamera već je instalirano na Oooguruk naftnom polju, a pet je u fazi planiranja. Nakon specijalizirane obuke električari i informatičari sami su instalirali sistem u najkraćem mogućem roku.

“U roku dvije sedmice od postavljanja kamera zabilježili smo dva prolaska polarnih medvjeda blizu naftnog polja. Slike su bile kristalno jasne. Čak imamo i jednu kameru postavljenu oko 30 metara od zemlje, a rezolucija je iznenađujuće dobra.” Dale Hoffmann, bivši upravitelj postrojenja, Caelus Natural Resources Alaska

Kamera prkosi ekstremnoj hladnoći pomoću funkcije odmrzavanja i silikonskih brisača na motorni pogon. Boscheva Starlight tehnologija omogućava jasne slike čak i pri slabom osvjetljenju, a termalna kamera daje slike u potpunom mraku. Uz inteligentnu videoanalitiku, koja se koristi i za optičke i za termalne slike, sistem može otkriti polarne medvjede čak i kada plivaju ili su daleko od postrojenja.

Čim se polarni medvjed pojavi u vidokrugu, automatski se aktivira funkcija praćenja i obavještava osoblje. Potrebne mjere za sigurnost osoblja mogu se brzo i efikasno provesti. Alarm navodi zaposlenike unutra, a osoblje koje je prošlo obuku američke Službe za nadzor kretanja riba i divljih životinja prati polarnog medvjeda i postepeno koristi mjere odvraćanja kako bi otišao bez povreda.

Instaliranje inteligentnog sistema znači veću sigurnost za ljude i životinje. „Više se ne moramo oslanjati na to da neko posmatra prikaz s kamera ne bi li ugledao polarne medvjede“, kaže John Hellén, menadžer za zdravlje, sigurnost i zaštitu okoliša kompanije Caelus Natural Resources Alaska.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *