Svijet Vijesti

Najveći interes investitora za robotiku

Prema podacima vodeće analitičke kompanije GlobalDate, od svih novih tehnoloških kompanija širom svijeta one koje rade na robotima su u 2017. godini uživale najveći interes investitora; tačnije, 2,93 investitora po kompaniji (broj investitora / broj finansiranih kompanija/ideja).
Iako vještačka inteligencija prednjači u pogledu obima projekata, roboti imaju prednost nad ostalim tržišnim segmentima prema broju investitora po kompaniji. Rast interesa za robote također je potaknut prosječnom vrijednošću ugovora u ovom sektoru, koja je sa 28 miliona dolara druga najveća, ispred AI segmenta, čija prosječna vrijednost ugovora iznosi 18 miliona dolara.

Interesantno je to da je tokom 2017. godine blockchain tržište imalo najniži interes investitora, kao i najnižu prosječnu vrijednost ugovora, sa 2,23 investitora po kompaniji i vrijednošću ugovora od 12 miliona dolara, respektivno.

U analizi GlobalDatea ističu se pomiješani rezultati za tržišni segment umreženih uređaja i IoT-a, koji je imao najveću prosječnu vrijednost ugovora, s iznosom od 29,5 miliona dolara, ali se s druge strane ovaj segment nalazi tek na trećem mjestu spram interesa investitora, sa 2,62 investitora po kompaniji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *