Svijet Vijesti

Vrijednost globalnog tržišta analitike objekata 11 mlrd. $ do 2023.

Prema očekivanjima iznesenim u najnovijem izvještaju MarketsandMarketsa, vrijednost globalnog tržišta analitike objekata će sa 5,94 milijarde dolara u ovoj godini do 2023. porasti na 11,10 milijardi, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 13,3 posto.
Ključni faktori rasta ovog tržišta uključuju rastuću potražnju za energetski efikasnim sistemima i fokus na smanjenju troškova rada.

Kada je riječ o vrstama objekata, očekuje se da će segment komercijalnih objekata i dalje držati najveći tržišni udio. Glavni faktori rasta za tržište analitike objekata u ovom segmentu uključuju izgradnju velikih tržnih centara, auditorija i sala za vjenčanja, što vlasnike i operatere potiče da instaliraju softver i servise za analitiku objekata, kako u novim tako i u starim objektima. Drugi veliki faktor je ubrzano širenje IoT-a, koji olakšava dobijanje korisnih izvještaja na osnovu velikih količina podataka.

Za modelom cloud implementacije vlada sve veća potražnja zbog njene isplativosti i dostupnosti. Cloud softver i servisi za analitiku objekata imaju razne prednosti, poput prilagodljivosti i lake implementacije, što potiče prihvatanje clouda u kompanijama.

Očekuje se da će na azijsko-pacifičko tržište otpadati značajan udio tržišta analitike objekata te da će imati najveću objedinjenu godišnju stopu rasta, za što je zaslužan veliki ekonomski rast u najrazvijenijim zemljama te regije. Kompanije u Sjevernoj Americi i Evropi već su usvojile softver i servise za analitiku objekata te sada u cilju dodatnog inoviranja uveliko ulažu u istraživanje i razvoj. Stoga se očekuje da će ove regije generisati glavninu zarade na ovom tržištu.

Glavni igrači koji u svojoj ponudi imaju softver i servise za analitiku objekata su: Honeywell, IBM, Johnson Controls, Schneider Electric, General Electric, Siemens, ENGIE Insight Services, Lucid, Enecnoc, BuildingIq, Iconics, Senseware, KGS Buildings, Buildinglogix, Lutron Electronics, Coppertree Analytics, Ecovox, Gridpoint, Energy Advantage, Delta Electronics, Buildpulse, Crestron Electronics, Pointgrab, Verdigris i Noveda Technologies.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *