Svijet Vijesti

IBM kupio Red Hat za 34 milijarde dolara

IBM i Red Hat, vodeći svjetski pružalac cloud softvera otvorenog koda, došli su do konačnog sporazuma prema kojem će IBM preuzeti sve dionice Red Hata za 34 milijarde dolara, odnosno za 190 dolara po dionici u gotovini.

Fotografija: Ginni Rometty, predsjednica Uprave i direktorica IBM-a (desno) i James M. Whitehurst, direktor Red Hata (lijevo)

“Kupovina Red Hata je velika prekretnica. To će promijeniti sve na tržištu usluga u oblaku”, kazala je Ginni Rometty, predsjednica Uprave i glavna izvršna direktorica IBM-a. “IBM će postati najveći svjetski ponuđač hibridnog clouda. Kompanijama će nuditi jedino rješenje oblaka s otvorenim kodom koje će njihovom poslovanju omogućiti punu vrijednost clouda.

“Većina kompanija danas je tek na 20 posto puta ka prihvatanju clouda, uglavnom iznajmljujući računarsku snagu kako bi smanjile troškove”, rekla je ona. “Ostatak od 80 posto odnosi se na otključavanje stvarne poslovne vrijednosti i poticanje rasta. To je sljedeće poglavlje oblaka. Ono zahtijeva prebacivanje poslovnih aplikacija na hibridni oblak, izvlačenje više podataka i optimiziranje svakog dijela poslovanja, od lanca opskrbe do prodaje.”

“Softver otvorenog koda je osnovni izbor savremenih IT rješenja i nevjerovatno sam ponosan na ulogu koju je Red Hat igrao u kreiranju takve stvarnosti”, izjavio je Jim Whitehurst, izvršni direktor Red Hata. “Udruživanje snaga s IBM-om omogućit će nam više resursa i prilika za ubrzanje prihvatanja otvorenog koda kao osnove za digitalnu transformaciju.”

Put ka usvajanju više oblaka

Ova akvizicija okuplja najbolje pružaoce usluga u okviru hibridnog oblaka, a njihovim će klijentima omogućiti sigurno premještanje svih poslovnih aplikacija u oblak. Kompanije već danas koriste više oblaka. Međutim, istraživanja pokazuju da se 80 posto poslovnih radnih procesa tek treba preseliti u cloud. Vlasnički zaštićena priroda današnjeg cloud tržišta sprečava prenošenje podataka i aplikacija na više oblaka, sigurnost podataka u okruženju s više oblaka i dosljedno upravljanje cloudom.

IBM i Red Hat bit će čvrsto predani rješavanju ovog problema i ubrzat će usvajanje više oblaka. Zajedno će pomagati klijentima da brže kreiraju poslovne aplikacije u oblaku, potaknuti veću prenosivost i sigurnost podataka i aplikacija na više javnih i privatnih oblaka. Pri tome će se oslanjati na svoje vodstvo u ključnim tehnologijama kao što su Linux, softverski paketi zvanim kontejneri, upravljanje s više oblaka te upravljanje i automatizacija oblaka.

Dvadeset godina staro partnerstvo

Partnerstvo IBM-a i Red Hata traje 20 godina, jer je IBM podupirao Linux u njegovim počecima, sarađivao s Red Hatom u razvoju Linuxa za poslovne korisnike, a u posljednje vrijeme učestvovao u činjenju Kubernetes sistema i rješenja s hibridnim oblakom pristupačnijim kupcima. Te su inovacije postale temeljne tehnologije unutar IBM-ovog poslovanja s hibridnim oblakom koji vrijedi 19 milijardi dolara. Tako su IBM i Red Hat više doprinijeli open source zajednici od bilo koje druge organizacije.

IBM i Red Hat nastavit će unapređivati Red Hatova partnerstva, uključujući glavne pružaoce usluga u oblaku, kao što su Amazon web servisi, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba i drugi. Istovremeno, Red Hat će imati koristi od IBM-ovog hibridnog oblaka i IT znanja u širenju svog portfolija baziranog na otvorenom kodu kompanijama širom svijeta.

Nakon zaključenja prodaje Red Hat će se pridružiti IBM-ovom Hybrid Cloud timu kao jedinstveni ogranak, čime će zadržati nezavisnost i neutralnost Red Hatovog razvojnog naslijeđa i predanost otvorenom kodu, trenutni portfolio proizvoda, tržišnu strategiju i jedinstvenu razvojnu kulturu. Red Hat će i dalje voditi Jim Whitehurst i trenutna uprava. IBM namjerava zadržati Red Hatovo sjedište, objekte, brendove i prakse.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *