Svijet Vijesti

Chrome dobio brojna sigurnosna poboljšanja

Obilježavajući desetu godišnjicu postojanja Chromea, Google je u 69. verziji svom preglednika uvrstio brojna poboljšanja.
Novi Chrome donosi:
– novi izgled – zaobljeniji oblici, nove ikone, nova paleta boja i pojednostavljeni zahtjevi, meniji i URL-ovi, što bi sve trebalo olakšati navigaciju i brzo pregledanje;
– pametne odgovore kroz Omnibox (adresna traka Chromea koja se udvostručuje kao traka za pretragu);
– lakšu personalizaciju.

Kada je reč o poboljšanjima vezanim za sigurnost, pored rješavanja 40 sigurnosnih problema različite težine, Chrome 69 ima unaprijeđeni ugrađeni menadžer lozinki koji automatski generiše slučajnu lozinku kada se korisnici prijavljuju na novu web-stranicu. Da bi ga koristio, korisnik mora biti prijavljen na svoj Google profil pošto se izabrana lozinka čuva unutar naloga. Ova promjena trebala bi pomoći korisnicima da ne koriste iste lozinke za različite stranice, što je trenutno veliki problem.

Sa Chromeom 69 Google je prestao stavljati zeleni katanac i oznaku “Secure” ispred adrese HTTPS stranica. Umjesto toga, prikazuje se jednostavna siva ikona katanca. Krajnji cilj je napuštanje ove ikone, nakon čega će se prikazivati samo URL bez nekih posebnih oznaka ako stranica koristi HTTPS.

Na kraju će se prikazivati samo negativni pokazatelji sigurnosti. Pretpostavka je da će oni tako biti vidljiviji korisnicima koji će u tom slučaju obratiti pažnju na njih.

Kompanija je počela sa postavljanjem upozorenja u sivoj boji ispred stranica koje šalju lozinke ili podatke o kreditnim karticama preko HTTP-a početkom 2017. godine, zatim je počela raditi isto sa FTP stranicama i u skorije vrijeme sa svim HTTP stranicama.

Sljedeća, 70. verzija Chromea, čije je objavljivanje zakazano za oktobar, prikazivat će crveno upozorenje “Not secure” kada korisnici budu unosili podatke na HTTP stranice.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *