Svijet Vijesti

Vrijednost tržišta pametnog transporta 150 mlrd. dolara do 2023.

Prema najnovijim izvještajima MarketsandMarketsa, procjenjuje se da će vrijednost tržišta transporta u 2018. godini iznositi 75 milijardi dolara, a da će do 2023. porasti na 149,21 milijardu dolara, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 14,7 posto.
Glavni faktori rasta tržišta pametnog prijevoza uključuju rastuću urbanu populaciju i generalni rast stanovništva, rastuće usvajanje umreženih i pametnih tehnologija u transportnoj infrastrukturi te povećanje broja sporazuma o slobodnoj trgovini. Državni projekti povezani s pametnim gradovima i institucije usvajaju radne modele javno-privatnog partnerstva, koji također potiču razvoj tržišta pametnog transporta.

Što se tiče avioprijevoznog segmenta, očekuje se da će on tokom perioda pokrivenog analizom imati najveću objedinjenu godišnju stopu rasta. Potražnja za avijacijskim uslugama u posljednjoj deceniji značajno je porasla. S poboljšanjem životnog standarda i smanjenja cijene putovanja avionom, avioprijevoz je postao pristupačan za mnogo veći broj ljudi. To je povećalo potražnju za komercijalnim avionima. Nove tehnologije i digitalizacija servisa potiču avioprijevoznu industriju da uvede efikasne procese održavanja, smanji troškove i iskoristi prednosti povećanja broja avionskih putnika.

Očekuje se i to da će rješenja u oblasti cestovnog prijevoza povećati svoj tržišni udio tokom perioda pokrivenog analizom. Rješenja u ovoj oblasti obuhvataju putničke podatke, upravljanje saobraćajem, pametne propusne kartice, upravljanje parkinzima, podatke o teretnom prijevozu i telematiku vozila.

Prema MarketsandMarketsu, očekuje se da će u oblasti pametnog transporta najbrži rast imati azijsko-pacifičko tržište zbog rasta usvajanja novih tehnologija, velikog ulaganja u digitalnu transformaciju te rasta bruto domaćeg proizvoda tamošnjih zemalja. Za većinu ekonomija te regije, kao što su Australija, Singapur, Kina, Južna Koreja, Hong Kong i Indija, već se govori o tome da ubrzano ulažu u tehnološku transformaciju namijenjenu poboljšavanju infrastrukture i implementiranju raznih projekata pametnih gradova. Očekuje se da će rast tržišta pametnog transporta najviše potaknuti industrije neiskorištenog potencijala, visok nivo penetracije naprednih tehnologija, rast u oblasti teretnog transporta u različitim industrijskim vertikalama, ekonomski razvoj i državne regulative.

Velike kompanije koje posluju na tržištu pametnog transporta između ostalog uključuju: Thales, Huawei, Siemens, IBM, Cisco Systems, SAP, Alstom, Bombardier, Saab, ANPC, Bentley Systems, Indra Sistemas, Hitachi i Rockwell Collins.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *