Svijet

Pad svjetskog tržišta poluprovodnika

Svjetski prihod od poluprovodnika u 2023. iznosio je 533 milijarde dolara, što je smanjenje od 11,1% u odnosu na 2022. godinu, preliminarni su rezultati Gartnera. Međutim, Nvidia je znatno nadmašila konkurente i prvi put dospjela na jednu od prvih pet pozicija primarno zbog aktivnosti na AI tržištu.

“Dok je cikličnost u industriji poluprovodnika ponovo bila prisutna 2023. godine, tržište je pretrpjelo tešku godinu, pri čemu su prihodi od memorijskih uređaja zabilježili jedan od najgorih padova u historiji”, rekao je Alan Priestley, analitičar Gartnera.

“Loši rezultati negativno su utjecali na nekoliko dobavljača poluprovodnika. Samo devet od 25 vodećih proizvođača poluprovodnika zabilježilo je rast prihoda u 2023, a deset ih je doživjelo dvocifreni pad”, nastavio je Priestley.

Kombinovani prihodi 25 najboljih proizvođača poluprovodnika, prema Gartneru, pali su za 14,1% u 2023. godini, što čini 74,4% tržišta, u odnosu na 77,2% u 2022.

Nakon slabog učinka proizvođača memorijskih uređaja u 2023. godini, rang-lista deset najboljih proizvođača poluprovodnika promijenjena je u odnosu na prethodnu godinu, ali je Intel preuzeo prvo mjesto od Samsunga, nakon dvije godine na drugoj poziciji. Podaci Gartnera pokazuju da je Intelov prihod u 2023. godini iznosio 48,7 milijardi dolara, a prihod Samsunga 39,9 milijardi dolara.

Nvidijini prihodi od poluprovodnika porasli su za 56,4% na ukupno 24 milijarde dolara, što je kompaniju prvi put ikada svrstalo u prvih pet proizvođača. Razlog je vodeća pozicija kompanije na tržištu silicijskih čipova s ugrađenom vještačkom inteligencijom.

Osim toga, ST Microelectronics je napredovao za tri pozicije na osmo mjesto, koje je držao 2019. Njihovi su prihodi porasli za 7,7% u 2023. godini, uglavnom potaknuti snažnom pozicijom u automobilskoj industriji.

Prihod od memorijskih uređaja opao za 37%

Prihodi od memorijskih uređaja pali su za 37% u 2023. godini, što je najveći pad od svih segmenata na tržištu poluprovodnika. “Pametni telefoni, računari i serveri, tri najveća segmenta za DRAM i NAND memoriju, suočili su se s manjom potražnjom od očekivane i viškom zaliha, posebno u prvoj polovini 2023. godine”, rekao je Joe Unsworth, analitičar Gartnera. U 2023. prihod od DRAM-a opao je za 38,5% na ukupno 48,4 milijarde dolara, a prihod od NAND flash memorije manji je za 37,5% na 36,2 milijarde dolara.

S druge strane, prihodi od nememorijskih uređaja prošli su bolje i pali su za 3% u 2023. Tržište je svjedočilo slabijoj potražnji, a višak zaliha negativno je utjecao na taj segment tokom cijele godine.

“Za razliku od prodavača memorijskih uređaja, većina ostalih prodavača iskusili su relativno benigno stanje s cijenama 2023. godine”, rekao je Unsworth. “Potražnja za poluprovodnicima bez memorije za AI aplikacije bila je najsnažniji pokretač rasta, pri čemu su automobilska (posebno električna vozila), odbrambena i svemirska industrija nadmašile većinu ostalih.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *