Perimetarska zaštita Tehnologija i proizvodi

Predstavljamo Hikvision Turbo HD PIR kamere

Sistemi zaštite perimetra su s nama već nekoliko hiljada godina, još od vremena tornjeva i šanaca do modernih zidova i žičanih mreža. Današnja tehnologija donosi nam razne vrste elektronskih sistema za zaštitu perimetra, koji služe za sprečavanje ulaska uljeza u zaštićene zone

Piše: Stefan Vukajlović, Sektor tehničke podrške, Antenall

E-mail: stefan@antenall.rs

Danas tradicionalni sistemi zaštite perimetra koriste aktivnu infracrvenu (IC) detekciju. Međutim, ovaj tip detekcije ne nudi stabilnost i pouzdanost. Pre nego što dođe do upada ili tokom njegovog odvijanja tradicionalni IC sistem ne može da ponudi preciznu detekciju, a u nedostatku video-podataka može biti i prilično teško locirati ključne tačke aktiviranja alarma. Osim toga, teren, okolina i drugi faktori često dovode do odsustva detekcije i pojave lažnih alarma ili nepreciznih rezultata. Kako bi se rešili ovi problemi, Hikvisionova Turbo HD kamera s pasivnim infracrvenim senzorom (PIR) koristi napredne tehnologije video-nadzora kako bi poboljšala preciznost alarma i sprečila upade. Rezultat toga je potpuno novi nivo kvaliteta zaštite perimetra za stambene prostore, fabrike, skladišta, škole i druge lokacije.

Brzina i preciznost

Najupečatljivije karakteristike ove kamere su velika brzina odgovora i preciznost alarma u situacijama kada sumnjive osobe uđu unutar zone perimetra. Kamera poseduje ugrađeni PIR detektor, koji prati infracrveno svetlo koje emituju ljudska tela i razlikuje ga od drugih vizuelnih “šumova”. Ona može da bude opremljena i sistemom detekcije pokreta iz Hikvisionove Turbo HD K serije digitalnih video-snimača kako bi filtrirala lažne alarme izazvane pokretnim objektima koji ne emituju IC zračenje. Na ovaj način filtriranje lažnih alarma smanjuje potrebu za prostorom za skladištenje i troškove te nudi efikasniju pretragu snimaka nakon određenog događaja. Osim toga, kamera poseduje snažan i direktan sistem odvraćanja uljeza u vidu trepćućeg belog svetla koje služi kao signal upozorenja. Uz tehnologiju za rad i pri najslabijem osvetljenju, belo svetlo služi kao dopunsko osvetljenje. Pri tome se kameri omogućava i da, prilikom aktiviranja alarma, izradi detaljne slike osumnjičenih kao dokazni materijal, čak i u veoma tamnim okruženjima.

Upad je važno sprečiti

Hikvisionova Turbo HD PIR kamera može se koristiti u kombinaciji s Hikvisionovom Turbo HD K serijom digitalnih video-snimača za zaštitu perimetra, čime se objedinjuju funkcije upozoravanja na upade i praćenja situacije u realnom vremenu pomoću uređaja s interfejsom. Kada dođe do upada, sistem može odmah upozoriti i obavestiti sigurnosno osoblje, koje nakon toga može da ide pravo na mesto događaja. U nekim slučajevima uljezi će biti odvraćeni od upada i napustiće zonu perimetra. To znači da se kriminal može i sprečiti, a ne samo otkriti. Kamera podržava širok spektar sistema za zaštitu perimetra, kao i sigurnosnih sistema za rano upozoravanje, obaveštavanje i prikupljanje dokaza nakon događaja. Ona značajno poboljšava funkcije nadzora, unapređuje tradicionalni pristup istragama nakon incidenata i pomaže da se perimetarska zaštita transformiše iz pasivnog praćenja u aktivno odvraćanje, štiteći time ljude i imovinu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *