Svijet Vijesti

Predviđen veliki rast kontrole pristupa vozilima

Marketsandmarkets predviđa se da će globalno tržište kontrole pristupa vozilima porasti s očekivanih 10,8 milijardi u 2020. godini na 22,6 milijardi do 2027. uz godišnju stopu rasta od 11,2%. Razlog su rastuća potražnja za tehnologijama zaštite, veći broj ukradenih vozila, napredna tehnološka ulaganja u automobilsku industriju, rast zabrinutosti osiguravajućih društava zbog krađe vozila i povećanje prodaje električnih vozila.

Dominacija putničkih vozila

Očekuje se da će segment putničkih automobila biti najveće tržište zbog usvajanja tehnologija kao što su ulazak bez ključa, imobilizator, pomoć pri ukradenom vozilu i alarm. Povećanje krađa vozila jedan je od glavnih razloga za proizvođače originalne opreme (OEM) da unaprijed instaliraju sisteme kontrole pristupa vozilima. Prema podacima Instituta za informacije o osiguranju, u SAD-u je 2017. ukradeno 773.139 vozila, što je za 0,8% više od 767.290 vozila u 2016. godini. Jedna krađa motornih vozila prijavljena je svakih 40,9 sekundi u toj zemlji. Udio nebiometrijskih sistema značajno je veći u automobilskoj industriji jer svi osnovni modeli nude takve sisteme u putničkim automobilima u razvijenim zemljama kao što su SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Španija i Japan.

Iako su putnička i laka teretna vozila opremljena osnovnim sigurnosnim funkcijama kao što su protivprovalni alarmi i imobilizatori, nadolazeće napredne funkcije, posebno u premium automobilima, zahtijevaju biometrijske sisteme kako bi pristup bio što prikladniji za vozača i omogućio višestruku autentičnost. Personalizacija koju nude biometrijski sistemi u automobilima pogoduje potražnji za većom sigurnošću. Prepoznavanje otisaka prstiju danas je najistraženija i najspremnija tehnologija za upotrebu u računarima. Prema Marketsandmarketsu, prvi automobil kojem će se pristupati pomoću otisaka prstiju bit će Hyundai Santa Fe (prvo za kinesko tržište), a ta funkcija će se, vjerovatno, naći u nizu vozila u narednih nekoliko godina.

Azijsko-pacifička regija najbrže rastuća

Istraživači kažu da je azijsko-pacifičko tržište najveće zbog rasta u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Rast broja proizvedenih vozila, povećana potražnja za luksuznim vozilima, rast prodaje električnih automobila i visok tehnološki razvoj pokreću tržište kontrole pristupa vozilima u Azijsko-pacifičkoj regiji. Kompanije kao što su KIA, Aptiv, Nissan i Hyundai glavni su igrači u regionu. Digitalizacija također podstiče rast. Proizvođači originalne opreme sarađuju s proizvođačima biometrijskih sistema kako bi implementirali sisteme za provjeru identiteta u automobilima. Tako je Hyundai u martu 2019. uložio pet miliona dolara u Deep Glint, kinesku firmu specijaliziranu za tehnologiju računarskog vida koja koristi vještačku inteligenciju.

Istraživanje je pokazalo da na globalnom tržištu kontrole pristupa automobilima dominiraju veliki igrači kao što su korporacija Denso (Japan), Valeo (Francuska), Continental AG (Njemačka), Robert Bosch (Njemačka) i Nuance Communication (SAD).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *