Svijet

Trideseta godišnjica SIM tehnologije

Kada je Giesecke+Devrient (G+D) prije 30 godina lansirao prvu komercijalnu SIM karticu, nije se moglo ni predvidjeti koliki će uspjeh postići. Danas milijarde ljudi širom svijeta svaki dan koriste pametnu karticu, koja je nezamjenjiv dio mobilnog života.

Priča je počela 1991. godine, kada je G+D isporučio prvi komercijalni SIM jednoj telekomunikacijskoj kompaniji u Finskoj. Prvobitno je to bio samo alat za autentifikaciju koji je omogućavao da jednostavni mobilni telefoni međusobno komuniciraju. Od tada je SIM evoluirao u multifunkcionalni sigurnosni alat, koji se primjenjuje u brojnim industrijama: od mobilnog bankarstva do povezanog automobila.

Jednostavno rečeno, SIM omogućava siguran pristup mobilnoj mreži jer korisnici moraju proći autorizaciju da bi koristili datu mrežu. Telekom-operater korisnicima putem SIM kartice daje pravo korištenja mreže.

G+D je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju dizajna i moguće upotrebe SIM-a: npr. u daljem razvoju SIM kartica za nove mrežne tehnologije, od ranih GSM standarda do današnjeg 5G-a, ili u smanjenju veličine SIM-a, od veličine kreditne kartice do mikro i nano SIM kartica. Brojke govore o vodećoj ulozi G+D-a u ovom tržišnom segmentu: u proteklih 30 godina kompanija je prodala skoro 10 milijardi SIM kartica mobilnim operaterima.

Tehnologija koja je promijenila život

Uspjeh SIM-a usko je povezan s razvojem mobilnog telefona. Bez SIM kartice telefoni ne bi mogli funkcionisati u pokretu, a mobilne aplikacije ne bi bile moguće. Ali priča se ne završava sa sveprisutnim pametnim telefonima. Drugi scenariji koji nikada ne bi bili izvodljivi bez SIM kartice uključuju:

  • pametne domove s kontrolom brava na ulaznim vratima, grijanja, mašina za pranje veša ili kuhinjskih aparata,
  • povezane automobile, gdje se usluge kao što su navigacijski sistemi, eCall sistemi za hitne pozive ili digitalni ključevi automobila pružaju putem mrežnog povezivanja,
  • nosive uređaje, kao što su pametni satovi i uređaji za praćenje zdravlja.

Lista mogućih primjena koje podržava SIM tehnologija se nastavlja – a razvoj se ne zaustavlja. Ugrađeni SIM (skraćeno eSIM), koji se kao čip ugrađuje u uređajima, igra ključnu ulogu u novim poljima primjene. Rješenje za upravljanje eSIM-om podržava jednostavnu daljinsku aktivaciju mobilne veze. Činjenica da najnoviji pametni telefoni, pametni satovi ili tableti sve više koriste eSIM tehnologiju donosi dalekosežne prednosti: od jednostavne i brze digitalne aktivacije ugovora o mobilnoj komunikaciji do korištenja lokalnog provajdera mobilnih komunikacija za telefoniranje i surfanje tokom putovanja.

SIM i internet stvari

Ali nema samo potrošačko tržište koristi od novih eSIM tehnologija, već i sektor interneta stvari (IoT), koji brzo raste. Sve više uređaja se umrežava, poput jednostavnih senzora, mjerača, transportnih kontejnera ili monitora za mjerenje okolinskih uvjeta u poljoprivredi.

SIM tehnologija igra ključnu ulogu u IoT uređajima i potpunom upravljanju IoT aplikacijama. Namjenski IoT SIM uređaji su potrebni za uspješno povezivanje ogromnog broja uređaja unutar interneta stvari, budući da se IoT scenariji ne mogu implementirati s klasičnim plug-in SIM karticama.

G+D nastavlja aktivno raditi na novim rješenjima. S takozvanim integrisanim SIM-om ionako mala kartica postaje još manja, jer se kao komponenta povezuje direktno na baseband modul uređaja. Njegovi zahtjevi za prostorom i potrošnja energije su stoga još niži, što znači da ispunjava ključne zahtjeve proizvođača IoT uređaja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *