Javni razglas i glasovna evakuacija

Prilagođeno rješenje za sigurnost i zaštitu

Neboder sa 21 spratom je siguran i zaštićen jer objedinjuje sisteme za vatrodojavu, glasovnu evakuaciju, kontrolu pristupa i videonadzor.

Neboder s kombiniranim i skalabilnim rješenjem za sigurnost i zaštitu

Veliki novi 21-spratni neboder izdiže se iznad Varšave sa stanice koja povezuje dvije linije gradskog metroa. Central Point je objekat površine 19.100 m2 i primarno je projektovan za uredske prostore najviše klase. Zgrada je opremljena vrhunskim rješenjima za zaštitu od požara, javni razglas i glasovnu evakuaciju, kontrolu pristupa i videonadzor. U okviru projekta je traženo da tim za upravljanje zgradom može pratiti i kontrolirati sistem s jedne centralne lokacije.

Budući da je zgrada Central Point samo djelimično iskorištena, vlasnicima je bilo važno da se pri projektovanju pojedinačnih jedinica unutar nje u obzir uzmu skalabilnost i fleksibilnost. Većina ureda u Central Pointu kreirana je po načelu „bijelih kutija“, pri čemu će zakupci prostora kasnije odlučivati o njihovom rasporedu. Budući da vidovi upotrebe različitih prostora zavise od potreba korisnika, sigurnosni sistemi su morali biti raspoređeni na način da podrže jednostavnu naknadnu prilagodbu kako bi zadovoljili specifične zahtjeve novih korisnika, a da pri tom budu u potpunosti usklađeni sa svim sigurnosnim propisima.

„Central Point je tražio pouzdan sistem zaštite od požara sa maksimalnom fleksibilnošću za korisnike u projektovanju poslovnog prostora. Zahvaljujući tehničkim mogućnostima Boschovih tačkastih detektora, menadžeri zgrada se sada mogu opustiti uz fleksibilan i provjeren vatrodojavni sistem s minimiziranim lažnim alarmima.“

kaže Krzysztof Kostecki, menadžer klastera zemalja u kompaniji Bosch Security Systems.

Potpuno integriran sistem koji omogućava pametan nadzor na svakoj lokaciji

Vatrodojavni sistem i glasovni alarm

Za neboder Central Point je bilo važno da dobije jedinstveni zajednički sistem koji može upravljati svim aspektima protivpožarne zaštite, javnog razglasa, evakuacije, kontrole pristupa i videonadzora s jednog mjesta. Bosch je integrirao svaki segment u jedno korisniku prilagođeno sigurnosno rješenje koje zakupcima daje maksimalnu slobodu u korištenju poslovnog prostora prema vlastitim potrebama i bez ograničenja u pogledu konačnog izgleda njihovih projekata. Kada je u pitanju zaštita od požara, AVENAR vatrodojavne centrale upravljaju detektorima i interfejsima povezanim sa ostalim sigurnosnim sistemima.

Potpuno integrirani sistem uključuje AVENAR vatrodojavnu centralu, PAVIRO sistem javnog razglasa i glasovne evakuacije i pristupni modularni kontroler

Vatrodojava i glasovni alarmi su povezani sa PAVIRO sistemom javnog razglasa i glasovne evakuacije preko Smart Safety Link tehnologije. Ova kombinacija omogućava potpunu i neprekidnu kontrolu nad procesom evakuacije u slučaju nužde. Central Point koristi i pristupni modularni kontroler, fleksibilnu tehnološku platformu za kontrolu pristupa na ulazima u zgrade i liftove.

Sistem sve-u-jednom

Sistema upravljanja zgradama (BIS)

Integracija svakog segmenta u korisniku prilagođeno sigurnosno rješenje zakupcima daje maksimalnu slobodu u korištenju poslovnog prostora prema vlastitim potrebama i bez ograničenja u pogledu konačnog izgleda njihovih projekata.

Videonadzorne kamere su postavljene unutar perimetra, kao i na svakom spratu nebodera i njegovog centralnog predvorja. Jezgru ovih tehnologija čini sistem upravljanja zgradama (BIS) koji integrira sva rješenja u jedan sistem. On je u stanju automatizirati upozorenja koja se šalju osoblju za upravljanje zgradom ako npr. detektori požara trebaju čišćenje. Istovremeno, ako se aktivira vatrodojavni alarm, BIS omogućava sigurnosnom osoblju zgrade da odmah dobije precizni tlocrt pogođene lokacije i prati upozorenja putem videonadzornih kamera. To značajno olakšava donošenje odluka o mjerama koje treba poduzeti u hitnim situacijama.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *