Kontrola pristupa

Zatvarač vrata koji se otvara potpuno neprimjetno

Korisnici se osjećaju sigurnije kada su vrata opremljena kvalitetnim zatvaračem. Oni tada znaju da su protupožarna vrata dobro zatvorena, a osjetljivi prolazi zaštićeni od neovlaštenog ulaska. Ipak, tehnologija zatvarača vrata može biti i prepreka za osiguravanje slobodnog pristupa za sve. Problem je još veći za korisnike koji iz različitih razloga imaju ograničenu snagu ili mobilnost.

Zašto je tako? Otpor zatvarača vrata može biti prevelik ili je vrijeme do početka zatvaranja može biti prekratko. Svaki korisnik je priča za sebe, sa svojim individualnim potrebama ili izazovima u ostvarivanju pristupa.

Dakle, u otklanjanju jednog problema, neki zatvarači vrata slučajno kreiraju druge. Rješenje je zatvarač vrata s Free-Motion tehnologijom kompanije ASSA ABLOY Opening Solutions.

Free-Motion kombinira sigurnost i zaštitu tehnologije zatvaranja sa lakoćom korištenja vrata koja se otvaraju prirodno i bez prevelikog napora i mogu se ostaviti otvorena pod bilo kojim uglom.

Tehnologija Free-Motion kompanije ASSA ABLOY se aktivira čim počnete otvarati vrata.

Kako Free-Motion objedinjuje sigurnost i lakoću korištenja

„Više ne morate imati sigurnost nauštrb lakoće korištenja“, kaže Arto Kolehmainen, menadžer proizvoda za zatvarače vrata u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA. „Vrata opremljena ASSA ABLOY Free-Motion zatvaračem predstavljaju najbolje iz oba svijeta.”

Kada korisnik ili upravitelj zgrade aktivira tehnologiju Free-Motion, automatsko zatvaranje vrata se deaktivira. Vrata mogu ostati otvorena, što omogućava osoblju i posjetiteljima da se slobodno kreću. Vrata se nakon aktiviranja Free-Motion tehnologije uz minimalan napor otvaraju do svog najšireg ugla.

Čak i teška vrata za zaštitu od dima i požara dimenzija EN 6 se mogu lako otvarati. Svi korisnici se mogu kretati nesmetano.

Na primjer, u slučaju požara ili druge hitne situacije, u svakom trenutku je moguće deaktivirati Free-Motion sistem i vrata će se ponovo brzo zatvarati nakon otvaranja. Ovo se može uraditi ručno ili automatski po detekciji prijetnje u slučaju integracije sa protupožarnim sistemom.

Kao dodatni nivo sigurnosti, svaka vrata opremljena Free-Motion tehnologijom se automatski zatvaraju kada nestane struje.

Fleksibilno postavljanje i jednostavna korisniku prilagođena instalacija

„ASSA ABLOY Free-Motion tehnologija upraviteljima zgrada daje fleksibilnu kontrolu nad gotovo svim vratima u zgradi, bez prepreka ugodnom i praktičnom kretanju unutar zgrade“, objašnjava Arto Kolehmainen.

Free-Motion zatvarač vrata može se postaviti direktno na krilo vrata ili na okvir. Prateći asortiman uključuje i zatvarače za dvokrilna vrata i opciju s integriranim detektorom dima.

Kao i svaki ASSA ABLOY zatvarač vrata, tehnologija Free-Motion je robusna i izdržljiva po samom dizajnu. Ona zadovoljava sve najvažnije sigurnosne i protupožarne standarde. Brzina zatvaranja i zasuna i jačina sile zatvaranja mogu se podesiti kako bi zadovoljili potrebe konkretnih vrata ili lokacije.

Free-Motion zatvarač za vrata kompanije ASSA ABLOY nije namijenjen samo protupožarnim ili dimnonepropusnim vratima. Zapravo, Free-Motion tehnologija svakom prolazu dodaje fleksibilnost zasnovanu na vremenu ili događajima.

„Na primjer, zatvarači mogu biti aktivni tokom radnog vremena kako bi omogućili lakšu cirkulaciju ljudi. Nakon toga ih možete deaktivirati preko noći, tako da se vrata automatski zatvaraju nakon što svaki korisnik prođe kroz njih“, dodaje Arto Kolehmainen.

„Free-Motion zatvarači vrata pomažu u kreiranju modernih i fleksibilnih zgrada bez prepreka.”

Saznajte više o ASSA ABLOY Free-Motion tehnologiji na https://www.assaabloy.com/group/emeia/solutions/topics/door-closers/technologies/free-motion

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *