Kontrola pristupa Objekti Stambena sigurnost Uredi / Poslovni prostori

Lunatronik: Ključevi pod pametnim ključem

Svi želimo da pređemo na smart kartice i druge metode automatske kontrole pristupa objektima, ali se stari, dobri ključevi i dalje najviše koriste. Kad je već tako, organizujmo ključeve u bezbedan orman koji omogućava niz smart funkcija. Jedan takav nudi Lunatronik
Piše: Bata Vulović, direktor, Lunatronik
E-mail: bata@klt.rs

LunaKey je automatizovan IP orman koji brine o uzimanju i vraćanju ključeva i o svim događajima izveštava odgovorne osobe. Reč je o modularnom sistemu koji možete da konfigurišete i širite u skladu s potrebama firme. Tako možete da naručite sistem potrebnih dimenzija predviđen za svega deset, ali i više stotina ključeva. Orman se montira na zid u vidu čelične kutije sa čvrstim zidovima, spojevima i šarkama. Dolazi opcionalno bez vrata, ali s providnim ili čvrstim metalnim vratima. Kontrolni panel s ekranom i tastaturom može da se postavi ispod ormara ili na njegovoj desnoj strani, dok ugrađeni akumulator osigurava napajanje elektronike u slučajevima nestanka struje.

Pametni privesci
Svaki ključ ili nekoliko ključeva koji se uvek zajedno uzimaju stavljaju se na poseban pametni privezak, i to pomoću kukice od nerđajućeg čelika debljine 3 mm, koja onemogućava skidanje ključa. U svaki privezak je ugrađen čip s jedinstvenim identifikatorom, zahvaljujući kojem automatika ormana uvek “zna” koji je privezak (tj. ključ) prisutan, a koji je odnesen. Prilikom uzimanja ključeva korisnik se autorizuje pametnom karticom ili opcionalno otiskom prsta. Uređaj ima dva čitača, jedan za uzimanje i jedan za vraćanje ključeva u Wiegand formatu, a opcionalno nudi i skener otiska prsta francuske firme Morpho Safran. Oba čitača integrisana su u kućište ekrana. Dakle, jednostavno je, potrebna je samo kartica ili otisak prsta – zna se ko je uzimao koji ključ, kada ga je uzeo i kada ga je vratio. Za povećanje bezbednosti moguće je koristiti kutijice za skladištenje ključeva. Ključevi su i tada pričvršćeni na inteligentne priveske s jedinstvenim čipom, ali se oni stavljaju u kutijicu koja se može zatvoriti na klasičan način.

Integracija u sistem bezbednosti
LunaKey je spreman za integraciju s postojećim bezbednosnim sistemom firme, pošto se komunikacija zasniva na otvorenim protokolima kojima integracioni partneri mogu da proširuju primenjeno rešenje. Ali, već u startu sistem je sasvim dovoljan za rad budući da sa njim dolazi Windows aplikacija za upravljanje LunaKeyom, prikupljanje i analizu podataka. Aplikacija omogućava lako definisanje korisničkih nivoa potrebnih za pristup ključevima i pojedinačno zadavanje prava. Veliki ekran osetljiv na dodir omogućava jednostavno upravljanje sistemom i brzo dobijanje svih potrebnih informacija, npr. ko je uzeo ključ i kada ili u kojem se ormariću za skladištenje ključeva nalazi traženi ključ.

Pristup pod kontrolom
LunaKey se prilagođava i potrebama korisnika, pa postoje kabineti za tri, pet i deset modula, što znači da se u sistem može integrisati od deset do čak oko 2.000 ključeva po kontrolnom panelu. Ovakvi sistemi će naći primenu u fabrikama, bankama, zdravstvenim i školskim ustanovama, hotelima, parkinzima, data centrima, na aerodromima itd. Drugim rečima, svuda gde je kontrola pristupa važan element poslovanja. Isprobajte ga i proverite kako se uklapa u vaše okruženje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *