Regija

Primopredaja videonadzora za rano otkrivanje šumskih požara

Preduzeća Odašiljači i veze te Hrvatske šume su 6. jula u prostorijama Javne vatrogasne jedinice grada Splita održali primopredaju inteligentnog sistema za videonadzor i rano otkrivanje šumskih požara.

Primopredaji su prisustvovali direktor Odašiljača i veza Mate Botica, predstavnik Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Damir Krstinić, predstavnica Hrvatskih šuma Sanja Delić i upravitelj Šumarije Split Ante Taraš.

Sistemom je omogućen automatiziran protivpožarni nadzor uz automatsku ranu detekciju šumskog požara naprednim postupcima analize podataka, nadzor štićene površine ručnim upravljanjem kamerama na lokacijama, što je pogotovo korisno za vrijeme gašenja požara jer dislociranim zapovjednicima omogućava uvid u stanje na terenu, te arhivska pohrana svih snimaka, koji se mogu pregledati i pretraživati kako bi se naknadno utvrdilo stanje i olakšalo izvještavanje.

U sistemu OiV je projektovao i implementirao složenu komunikacijsku i serversku infrastrukturu, montirao kamere na antenske stubove, dok je FESB razvio programsku podršku. Aktiviranjem inteligentnog sistema za videonadzor i rano otkrivanje šumskih požara hrvatsko vatrogastvo je dobilo važnog pomagača u ranom otkrivanju i praćenju akcije gašenja požara otvorenog prostora.

(Jutarnji.hr)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *