Svijet

Sigurnosno skeniranje približava se cifri od deset milijardi dolara

Vrijednost tržišta sigurnosnog skeniranja trenutno iznosi oko 7,8 milijardi dolara, a prema najnovijem istraživanju Future Market Insightsa, velika je vjerovatnoća da bi se ovaj sektor mogao približiti prihodima od deset milijardi dolara u naredne dvije godine.

Istraživačka firma sugeriše da se više od polovine ukupne potražnje za skenerima odnosi na razvijena tržišta, ali i da je Istočna Azija najunosnija za investitore u sisteme i rješenja sigurnosnog skeniranja. Brz ekonomski rast, koji zahtijeva povećanje izdataka za nacionalnu i infrastrukturnu sigurnost, nastavit će poticati uvođenje pouzdanih i naprednih sistema sigurnosnog skeniranja. Iako analiza ukazuje na veliku stopu usvajanja ovakvih sistema u ekonomijama u razvoju, veća je vjerovatnoća da će Kina, Indija i Rusija biti na čelu ovog rasta.

Najveća potražnja na aerodromima

Više od dvije petine globalne potražnje za ovim sistemima otpada na aerodrome, za koje analitičari kažu da će ostati dominantan sektor primjene skeniranja ljudi i prtljaga. Uz vladine zgrade, u kojima se prikuplja velika količina osjetljivih informacija, očekuje se da će se i u javnim prostorima, kao što su tržni centri, uvoditi efektivno sigurnosno skeniranje te da će i granični kontrolni punktovi biti unosna vertikala u narednim godinama.

Detektori tragova eksploziva, koji trenutno čine skoro četvrtinu udjela u ukupnoj prodaji sistema sigurnosnog skeniranja, svjedočit će snažnom rastu potražnje u narednim godinama. Prema izvještaju, sistemi rendgenskog skrininga i biometrijski sistemi također su veoma popularni. Zajednički udio na tržištu spomenutih sistema je nešto ispod 50%, a u izvještaju se navodi da će atraktivnost biometrije porasti sa sve većim usvajanjem tehnologija prepoznavanja otiska prsta i lica.

Trend pametnog sigurnosnog skeniranja

Pokušavajući da povećaju efikasnost i održivost postojeće procedure pregleda, aerodromi su posljednjih godina poticali industriju da ubrza prelazak na pametna rješenja za sigurnosnu provjeru. Kao zajednička inicijativa Međunarodnog vijeća aerodroma (ACI) i Međunarodnog udruženja aviosaobraćaja (IATA), pametna sigurnost se pojavljuje kao moderno rješenje za aviokompanije, putnike i njihov prtljag. Nedavno je na aerodromu u Melbourneu uveden prvi pametni kontrolni punkt u Australiji.

Neke od najistaknutijih kompanija koje posluju na tržištu sigurnosnog skeniranja su: Westminster Group, American Science and Engineering, Analogic Corporation, Argus True ID, Aware Incorporation, Digital Barriers, Mangal Security Systems, OSI Systems, Smiths Group, Laxton Group, Next Biometric, Aratek, NEC Corporation i Cognitec Systems.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *