Svijet

Slike prve erupcije vulkana nakon 800 godina

Wisenet videonadzorna kamera, za koju bi se moglo očekivati da će biti postavljena na aerodromima, parkiralištima, stadionima, industrijskom zemljištu ili unutar gradskih centara, postavljena je za praćenje aktivnosti na vulkanu koji eruptira u blizini Reykjavika na Islandu.

PTZ kameru XNP-6040H proizvođača Hanwha Techwin koristi medijska kuća MBL za prijenos snimka erupcije uživo. Uprkos oštrim uslovima, pokazala se i više nego dostojnom za ovu namjenu – hvatanje slika vulkanske aktivnosti u boji s rezolucijom 2 megapiksela.

Postavljena je u februaru 2021. nakon početka jakih seizmičkih aktivnosti na poluostrvu Reykjanes. Prije toga je zabilježeno nekoliko zemljotresa magnitude iznad pet stepeni te hiljade manjih, a erupcija se dogodila 19. marta. Posljednja je bila prije približno 800 godina.

XNP-6040H, koji je MBL-u isporučio Hafnes ehf, ovlašteni distributer Hanwha Techwina na Islandu, ugrađena je u kućište otporno na vremenske utjecaje, a napaja se pomoću solarnih panela.

“Drago nam je što smo imali priliku isporučiti MBL-u robusnu i pouzdanu kameru koja će im pomoći da dijele slike ovog dramatičnog događaja koji je privukao gledaoce iz cijelog svijeta. Namjera je da još dugo ostane na lokaciji. Osim što će izazivati pažnju šire javnosti, može biti i dragocjen resurs za studente geologije i vulkanologe”, rekao je Hafliði Jónsson, menadžer Hafnes ehf-a.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *