Regija

Kanton Sarajevo dobio Saobraćajni centar, u tramvajima videonadzor

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta objavio je da je zvanično počeo s radom Saobraćajni centar.

Time će prvi put postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, a velika pozitivna promjena za građane bit će i skorašnja mogućnost korištenja i beskontaktnih, pametnih karti, koje će im olakšati korištenje javnog prijevoza.

“Centar će pratiti stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Osposobljen je i funkcionalan videonadzor u tramvajima i iz Centra je moguće pratiti sva dešavanja u tramvajima, broj vozila u datom momentu, moguće je pratiti rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja”, dodao je Šteta.

Saobraćajni centar će biti dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prijevoznicima radi sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prijevoza.

“U narednim fazama razvoja Saobraćajnog centra usavršit će se red vožnje prvobitno tramvajskog prijevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minubuskog prijevoza. Implementacijom ovakvih projekata postavlja se fundament za Sarajevo pametni grad, a naš cilj je da kompletan projekt zaživi u 2021. godini”, zaključio je.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *