Prijevoz / Saobraćaj Regija Videonadzorni sistemi

Axisove kamere štite vozove u Hrvatskoj i BiH

Željeznički saobraćaj u Hrvatskoj i Bosni budno nadziru mrežne kamere kompanije Axis.

Organizacija:
KONCAR – Električna vozila.

Lokacija:
Zagreb, Hrvatska

Industrija:
Transport

Primjena:
Sigurnost i zaštita, nadzor

Partner kompanije Axis
Elektrokem

Misija
Jačanje sigurnosti putovanja željeznicom, poboljšanje tehnologije unutrašnjeg i vanjskog nadzora i praćenje trendova sigurnosti javnog prevoza – to su bili razlozi zbog kojih se KONČAR, proizvođač željezničkih vozila iz Hrvatske, odlučio na investiciju u novi sistem videonadzora za svoje vozove. Međutim, upravljanje sistemom nadzora u vozovima ima svoje specifične zahtjeve i izazove, poput elektromagnetske kompatibilnosti (EMC), dužine vozila i zaštite veze između vagona. Uz analogna rješenja koja nisu u bila u stanju ispuniti postavljene zadatke uz željenu kvalitetu, odabran je sistem zasnovan na IP kamerama.

Rješenje
U saradnji s Elektrokemom, Axisovim partnerom iz Hrvatske, KONČAR se odlučio na instaliranje sistema sa Axisovim IP kamerama unutar i izvan vozova. Iako kamere za rad u zatvorenom tradicionalno obavljaju ulogu nadzora i praćenja sigurnosti putnika u vozilu, kamere instalirane izvan voza imaju dvije funkcije: služe kao retrovizor za vozača i nadgledaju situaciju na pruzi ispred i iza voza.

Rezultat
Trenutno se u okviru projekta koriste tri vrste mrežnih kamera kompanije Axis. Mrežne kamere AXIS P1355 i AXIS P1365 Mk II služe za praćenje situacije izvan voza i kao retrovizor za mašinovođu. Unutar svakog vagona nalaze se dvije kamere za rad u zatvorenom za nadzor putnika. Za ovu svrhu se koriste modeli AXIS 209MFD-R i AXIS P3905-R M12. Novi sistem pruža veću udobnost putnicima, ali i mašinovođi, koji je sada u stanju da bolje prati situaciju unutar i izvan voza.

„Axis kamere su robusne i pružaju visoku kvalitetu i stabilan video signal kakav smo i trebali. One nadmašuju tradicionalna analogna rješenja u pogledu elektromagnetske kompatibilnosti, skalabilnosti, umreženosti i, na kraju, ništa manje bitno je i njihovo jednostavno održavanje“, kaže inženjer iz tehničkog odjela kompanije KONČAR – Električna vozila.

Misija je sigurno putovanje
Sa povećanjem globalnih izazova u oblasti zaštite životne sredine, od velike je važnosti promoviranje ekološkog javnog prevoza kao povoljne alternative za putovanje na posao. Javni prevoz u vidu vozova ističe se svojom održivošću i minimalnim uticajem na životnu sredinu. Međutim, njegova sve veća popularnost donosi i nove izazove. Kako bi osigurao maksimalni nivo sigurnosti, KONČAR, proizvođač željezničkih vozila iz Hrvatske, odlučio je uložiti u novi nadzorni sistem u svojim vozovima. „Željeli smo podići kvalitetu naše usluge u smislu sigurnosti i udobnosti za sve u vozu tj. ne samo za putnike, već i za mašinovođe. Prvobitna ideja projekta bila je zamjena retrovizora kamerama. Znali smo da bi to značajno poboljšalo pregled situacije za maašinovođe, što je veoma važno“, kaže jedan inženjer iz tehničkog odjela kompanije KONČAR – Električna vozila.

IP kamere za zahtjevna okruženja
Jednom kada je kompanija odlučila instalirati IP kamere, pojavile su se nove oblasti koje mogu imati koristi od sistema videonadzora. Pored dvije kamere koje služe kao retrovizori, svaka kabina mašinovođe ima i jednu prednju kameru za praćenje situacije ispred voza. Osim toga, u svakom vagonu se koriste dvije kamere za rad u zatvorenom za nadzor sigurnosti putnika. Sistem se zasniva isključivo na mrežnim kamerama kompanije Axis. „Axis kamere su robusne i pružaju visoku kvalitetu i stabilan video signal kakav smo i trebali. One nadmašuju tradicionalna analogna rješenja u pogledu elektromagnetske kompatibilnosti, skalabilnosti, umreženosti i, na kraju, ništa manje bitno je i njihovo jednostavno održavanje“, kaže inženjer kompanije KONČAR – Električna vozila.

Kamere koje se koriste u sistemu su mrežne kamere AXIS PI355 i AXIS PI365 Mk II za nadzor vanjskih površina. AXIS PI365 Mk II nudi HDTV 1080p video i podršku za brzinu prikaza od 50 ili 60 fps u H.264 i JPEG formatu. To znači da ova kamera snima objekte koji se brzo kreću, kao i ljude u kvalitetnoj slici visoke rezolucije, što je izuzetno važno kada se kamere montiraju na objekte u pokretu poput vozova. AXIS 209MFD-R i AXIS P3905-R sa objektivom M12 koriste se kao kamere za nadzor u zatvorenom prostoru za putnike. Živi video se prikazuje i snima u kabini mašinovođe. Ukupno je na vozovima kompanije KONČAR instalirano gotovo 400 kamera.

Povećanje udobnosti javnog prevoza
„Videonadzor stvara mnogo ugodniju atmosferu u vozilu za naše putnike i osoblje. Prezadovoljni smo novim rješenjem za nadzor. Ono donosi novi nivo sigurnosti u naše vozove. Kada je riječ o putovanju na posao, sigurna vožnja je prioritet broj jedan, a sada možemo dati svoj maksimum da to i osiguramo“, zaključuje inženjer.

Dodatne informacije o rješenjima iz Axisa potražite na www.axis.com/transportation. Ovlaštenog distributera Axisovih proizvoda i rješenja potražite na www.axis.com/where-to-buy

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *