Regija

Novih 100 kamera za nadzor saobraćaja u Zagrebu

Grad Zagreb uskoro će raspisati 7,8 milijuna kuna (1,05 miliona eura) vrijedan tender za opremanje centra za nadzor prometa, a prva faza uključuje nabavku kamera koje će snimati sa semafora u Zagrebačkoj i Holjevčevoj ulici.

Na sve semafore na dvjema gradskim avenijama postavit će se nove kamere. Snimat će na Zagrebačkoj od Marohnićeve u Cvjetnom naselju do Svilkovića u Savskoj Opatovini te na Aveniji Većeslava Holjevca od Velikopoljske do Ulice SR Njemačke, a na 10 kilometara tih cesta postavit će se čak 100 kamera, piše Večernji list.

Dio je to šireg projekta, odnosno prve faze opremanja Centra za nadzor prometa (CNP), odakle će se pratiti situacija na zagrebačkim cestama i s jednog mjesta upravljati dionicama na kojima se obično stvaraju gužve.

Zahvaljujući automatskom nadzoru, saobraćaj će se odvijati brže, manje će se vremena provoditi na cestama i smanjivat će se zagađenje. Tenderom traže ponuđača koji će modernizirati zastarjelu opremu, nabaviti kamere, hardversku infrastrukturu i upravljački softver na centralnoj lokaciji te ih montirati i staviti u funkciju, a moraju se pobrinuti i za edukaciju i osposobljavanje zaposlenika novog centra.

Postavljat će se četiri vrste kamera: PTZ, fiksna za opći nadzor, fiksna analitička saobraćajna videokamera te detekcijska videokamera, a najviše na raskrsnici Holjevčeve s ulicom Buzinski Krči, kod Supernove, njih čak 15.
Kamere će imati objektiv s optičkim uvećanjem od minimalno 30 puta, opciju podešavanja do 20 individualnih maski koje omogućavaju označavanje područja koja se žele ignorisati u slučaju korištenja videoanalitike, podršku za poboljšanje vidljivosti u uvjetima magle, za bolju stabilizaciju slike, reduciranje šuma, a moći će prepoznati i registarsku oznaku u kadru, pa čak i za vozila koja se kreću brzinom od 180 kilometara na sat. Moći će i mjeriti brzinu te će također imati brojač prometa. Uz kamere će doći i uređaj za pohranu podataka, a projekt podrazumijeva i razvijanje aplikacije za centralno alarmiranje koja će javljati kvar na semaforu, prometne incidente, neovlašteno otvaranje komunikacijskog ili semaforskog ormara… Operatera, odnosno ekipu u centru upozorit će se putem SMS-a ili e-maila.

(Večernji list)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *