Regija

Objavljen pravilnik za upravljanje dronom u Bosni i Hercegovini

U Službenom glasniku objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u Bosni i Hercegovini, a koji su se koristili praktično bez ikakvih pravila.

Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima, koji je sačinila Direkcija za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizirani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i morat će položiti ispit za upravljanje dronom.

Pravilnik se odnosi na letjelice do 25 kilograma i ne primjenjuje se na one koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spašavanja, carina, sigurnosno-obavještajne službe i sl.), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju.

Također, odredbe se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja od 248 grama, kao i na njihovu upotrebu u zatvorenim objektima.

Vlasnik drona (fizičko ili pravno lice), koji ima prebivalište ili je registrovan na teritoriji Bosne i Hercegovine, morat će lično podnijeti zahtjev na obrascu za upis u evidenciju drona, a svakoj letjelici koja bude upisana u evidenciju BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku. Upis će se morati produžiti svake tri godine.

Operateri će morati posjedovati Potvrdu o poznavanju zrakoplovnih propisa, koju će moći dobiti polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz oblasti zrakoplovstva i propisa o dronovima. Vlasnici će morati imati policu osiguranja za letjelicu.

Nekomercijalno letenje pravilnikom je dozvoljeno samo danju i unutar vidnog polja operatera drona, a nije dozvoljeno iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Nije dozvoljen ni let iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara, kao ni iznad industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima objavljen je u Službenom glasniku BiH 18. augusta i stupa na snagu osam dana nakon donošenja, a primjenjivat će se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

Pravilnik o upotrebi dronova možete pročitati ovdje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *