Regija

Banja Luka dobija prvi pametni semafor

Saobraćaj u banjalučkom naselju Lazarevo regulisat će i jedan pametni semafor.

Riječ je o adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju sliku uživo. Semafor će prikupljati informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, davati preporuke.

Inovativno tehnološko rješenje ponudio je Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije, sa svojim timom u firmi Prointer ITSS, i s njim prošao na konkursu “Banjaluka – grad budućnosti”, koji su pokrenuli UNDP i banjalučka Gradska uprava.

“Kamere nadziru protok saobraćaja u realnom vremenu i podatke šalju u odgovarajući uređaj – kontroler. On, u stvari, glumi policajca i na osnovu dobijenih podataka reguliše saobraćaj. Posebno je važno što može da prepozna vozila sa rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti”, kaže Starčević.

Također je važno što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji, jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture, a banjalučki će šest mjeseci od potpisivanja ugovora, koliko je rok za implementaciju projekta, biti instaliran u Lazarevu.

Iz Prointera napominju da kontroler ima još jednu važnu funkciju, a to je analitika.

“Uređaj, između ostalog, broji promet, registruje brzinu kretanja, vrši klasifikaciju. Suštinski, on barata svim podacima koji su važni za saobraćaj na određenoj lokaciji, na osnovu kojih može da se planira mnogo toga, pa i neka buduća infrastruktura”, objašnjava Starčević i dodaje da će ti podaci sigurno dobro doći gradskim službama zaduženim za saobraćaj.

Projekat je vrijedan 25 hiljada eura, a Banja Luka je, kako ističu, regionalni pionir u instalaciji ovakvog semafora.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *