Regija

Novi sistem rasvjete i videonadzora na creskom heliodromu

Creski heliodrom je nakon skoro dvomjesečnog prekida noćnih letova usljed nesigurnosti letenja i nepostojanja uslova za sigurno slijetanje helikoptera u noćnim uvjetima ponovo u punoj fukciji.

Na heliodromu je instaliran novi sistem daljinskog videonadzora i rasvjete. Napajanje je izvedeno putem solarnih ćelija.

Projekt uređenja ukupno je vrijedan oko 41.000 eura, trećinu je sufinansirala Primorsko-goranska županija. Predsjednik DVD-a Cres Damir Kučić jedan je od najzaslužnijih što je problem slijetanja helikoptera u noćnim satima riješen vrlo brzo nakon što su noćni letovi obustavljeni.

No, ni heliodrom, iako značajan za sigurnost stanovnika otoka Cresa, nije pošteđen od neodgovornih pojedinaca, koji ostavljaju otpad u neposrednoj okolini heliodroma, kakva je nedavno istresena gomila neiskorištene betonske smjese uz samu sletnu površinu, koju će Grad Cres morati ukloniti. Kako bi se spriječilo takvo ponašanje, osim instaliranog videonadzora, bit će postavljena i ograda oko helidroma, ali i prepreke koje će onemogućiti pristup neovlaštenim osobama.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *