Regija

Završena nadogradnja videonadzora na ulazima u Kanton Sarajevo

Videonadzor na ulazima i izlazima iz Kantona Sarajevo, kako ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, uspješno je nadograđen tokom 2019. godine.

Najveći izazov kantonalnim vlastima je izgradnja savremenog operativnog i videonadzornog centra, budući da nemaju odgovarajuću infrastrukturu i prostor. Za to je, kako kažu u Sektoru za videonadzor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potrebna nova zgrada MUP-a.

“Do tada u planu je nadogradnja postojećeg operativnog centra, u onoj mjeri u kojoj to sadašnji prostor i infrastruktura omogućavaju”, kazali su u Sektoru za videonadzor MUP-a.

Za prvu fazu projekta 2,3 miliona eura

U dokumentu Analiza i prijedlog unapređenja videonadzora i drugih tehničkih sistema Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a koji je dostavljen Vladi Kantona Sarajevo, izvršena je projekcija očekivanih troškova za navedena unapređenja i podijeljena je na prioritete 1 i prioritete 2.

“Vlada Kantona Sarajevo je odobrila realizaciju prioriteta 1 u iznosu od oko 4,5 miliona KM (2,3 miliona eura). Ta sredstva su namijenjena za nadogradnju postojeće infrastrukture, pokrivanje savremenim videonadzornim sistemom ulaza i izlaza iz Kantona, što je većim dijelom završeno, zatim pokrivanje glavnih raskrsnica u Sarajevu kamerama nove generacije te modernizaciju postojećeg operativnog centra. Nakon toga, sredstvima predviđenim za prioritete 2, videonadzorni sistem će se proširiti i na druge lokacije, raskrsnice i javne površine unutar Kantona Sarajevo”, kazali su u Sektoru za videonadzor MUP-a Kantona Sarajevo.

Ističu da je u ovoj godini uspješno izvršena nadogradnja videonadzora nad ulazima i izlazima iz Kantona.

“Naredna faza projekta videonadzora je implementacija mreže visoke propusnosti koja je osnova za videonadzorni sistem nove generacije u unutrašnjosti Kantona. Takva mreža mora podržati nesmetano funkcionisanje većeg broja kamera najnovije generacije, ali i nadolazećih, odnosno budućih tehnologija. Za tu potrebu MUP KS će pregovarati sa BH Telecomom o mogućem korištenju njihove infrastrukture. Očekivanja su da će BH Telecom kao najnapredniji telekom operater u Bosni i Hercegovini dati punu podršku ovom projektu koji je od vitalnog interesa za sigurnost Kantona Sarajevo”, kazali su u Sektoru za videonadzor MUP-a KS za Klix.ba.

Nakon što se osigura adekvatna mrežna infrastruktura, stvorit će se uslovi za nabavku kamera i izbor najboljeg videonadzornog rješenja.

“Cilj je da se sigurnost u Kantonu Sarajevo podigne na viši nivo, između ostalog i savremenim sistemom videonadzora koji će biti lako nadogradiv. Sistem videonadzora će se konstantno razvijati jer je i sama sigurnost proces, a ne završni proizvod”, navodi se u odgovoru.

Preventiva

Navode da će videonadzor isključivo služiti za povećanje sigurnosti građana, a to će se ostvariti kroz efikasniju prevenciju i otkrivanje počinjenih krivičnih djela, ali i kroz bolju sigurnost učesnika u saobraćaju prevencijom i identifikacijom prekršilaca.

“Kontrola saobraćaja i otkrivanje kriminala su međusobno povezani procesi koji se ne mogu u potpunosti razdvojiti, tako da će videonadzor biti velike koristi kako za uniformisanu, tako i za kriminalističku policiju”, istakli su u Sektoru za videonadzor MUP-a KS.

(Klix.ba)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *