Regija

Videonadzor na 27 putnih prijelaza na barskoj pruzi

Infrastruktura željeznice Srbije pustila je u rad videonadzor i postavila reflektorsko osvjetljenje na svih 27 putnih prijelaza na barskoj pruzi između Resnika i Valjeva.

Sva videonadzorna oprema povezana je u Centru za daljinsko upravljanje Infrastrukture željeznice Srbije u Topčideru, odakle se s jednog mjesta u realnom vremenu prati situacija.

Postavljanje videonadzora na ovoj pruzi omogućeno je zahvaljujući ugradnji optičkog kabla u dužini 102 kilometra, od čega 78 kilometara duž pruge Resnik – Valjevo i 24 kilometra u beogradskom željezničkom čvoru.

Infrastruktura željeznice Srbije za ugradnju optičkog kabla izdvojila je 600 hiljada eura, a za postavljanje videonadzora još 250 hiljada. Sredstva su osigurana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, kojim se finansira obnova željezničke infrastrukture na prugama u Srbiji, a čija je ukupna vrijednost 3,48 miliona eura.

Infrastruktura željeznice Srbije je tokom ove i prošle godine automatizirala ukupno 22 putna prijelaza, dok je od 2010. do 2017. godine automatizirano ukupno 14.

Postavljanje videonadzora izuzetno je značajno jer će se situacija na tim putnim prijelazima redovno pratiti. U slučaju bilo kakvih problema u funkcionisanju željezničkog saobraćaja ili eventualnog kvara uređaja na putnim prijelazima, kao i nepropisnog ponašanja vozača drumskih vozila, stručne službe Infrastrukture željeznice Srbije bit će odmah obaviještene i moći će odmah reagovati.

Dionica barske pruge Resnik – Valjevo izuzetno je frekventna. Brzina vozova nakon njene rekonstrukcije iznosi do 100 kilometara na sat, a putevima saobraća veliki broj drumskih vozila, pa će postavljeni videonadzor svakako u velikoj mjeri doprinijeti povećanju sigurnosti na putnim prijelazima.

(Telegraf.rs)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *