Regija

Tristo novih kamera će za hrvatski MUP snimati registarske tablice vozila

Nakon već postavljenih policijskih kamera i najave uvođenja kamera za nadzor brzine na autoputevima, Hrvatske ceste će sljedeće godine i na 40 lokacija na državnim cestama postaviti kamere za nadzor saobraćaja, piše Večernji list.

Kamere će biti postavljene na po dvije lokacije u svakoj županiji u okviru uspostave Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama i Nacionalne pristupne točke (NPT), a do 2025. namjera je da kamere budu postavljene na tristotinjak lokacija širom Hrvatske.

Osim klasičnog videonadzora, kamere će moći očitavati i registarske tablice, prepoznavati incidentne situacije na cesti poput rasutog tereta, saobraćajne nesreće te detektovati i prolazak vozila kroz crveno svjetlo, odnosno brzinu kretanja vozila.

Svi prikupljeni podaci bit će dostupni policiji. Objašnjavaju da je svrha tih videonadzornih sistema prikupljanje podataka o putevima, cestovnom saobraćaju i vremenskim prilikama s ciljem optimalnog upravljanja saobraćajem i povećanja sigurnosti. Sa saobraćajnica će se prenositi i slike da bi se vozače informisalo o trenutnim uslovima na cestama, a s obzirom na ograničenost komunikacijske infrastrukture smještene uz državne ceste, podaci sa svih kamera i drugih uređaja na lokacijama prenosit će se putem mobilne mreže.

U Hrvatskim cestama kažu da će kvalitet slike biti vrlo visok, a kapacitet snimanja zavisit će od broja kamera i kvaliteta pohranjenih podataka. Snimljeni materijali pohranjivat će se minimalno 48 sati. Preduslovi za integraciju sistema videonadzora na državnim cestama, napominju u HC-u, stvorit će se uspostavom Središnjeg centra, za koji je u Karlovcu već napravljena zgrada, koja se trenutno oprema.

Realizacija prve faze projekta očekuje se sljedeće godine, kada se postavljaju kamere na 40 lokacija. Testna faza rada očekuje se u oktobru 2020.

(slobodnadalmacija.hr)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *