Svijet

Sisteme za prepoznavanje lica prevarila fotografija i maska

Tehnologija prepoznavanja lica se sve više koristi, od nadzora vlade do određenih logovanja na internetu, posebno u Kini. Novi test, o kojem je izvijestio Fortune, dovodi u pitanje tačnost takvih sistema pokazujući da ih mogu zavarati korisnici koji nose maske.

Da bi obavila test, kompanija koja se bavi umjetnom inteligencijom naručila je veoma kvalitetne 3D maske koje su oponašale lice druge osobe. Htjeli su utvrditi može li neko nošenjem ovakve maske prevariti sistem prepoznavanja lica. Istraživači su bili u mogućnosti da plaćaju s računa druge osobe putem platnog sistema AliPay i WeChat.

Tim je čak mogao prevariti sisteme na aerodromima. Na aerodromu Schiphol u Amsterdamu uspjeli su prevariti self-boarding sistem sa samo fotografijom lica druge osobe. Također, prevarili su sisteme željezničkih stanica u Kini, gdje putnici koriste prepoznavanje lica kako bi platili svoje putovanje. Svi testovi su nadgledani i izvedeni uz dozvolu.
Ovo nije prvi put da se izražava zabrinutost zbog tačnosti tehnologije prepoznavanja lica. Američka unija za građanske slobode u augustu je objavila da je tehnologija pogrešno identifikovala 26 kalifornijskih zakonodavaca, prije svega ljudi koji nisu bili bijelci. Drugi izvještaj iz Velike Britanije otkrio je da policijski sistem prepoznavanja lica ima stopu grešaka od 81%.

Sigurno je da su neki sistemi prepoznavanja lica bolji od drugih. Kneron je, naprimjer, objavio da njihov test nije zavarao iPhone X. Međutim, drugi sistemi su lako obmanuti, što može dovesti do prevara.

(Engadget; pcpress.rs)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *