Regija

Videonadzor u Crnoj Gori u skladu s najvišim evropskim standardima

Videonadzorni sistemi koji će ove godine biti postavljeni u šest crnogorskih općina bit će u skladu s najvišim evropskim standardima o zaštiti privatnosti, uz puno poštivanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka, rekao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

On je podsjetio da će Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uložiti više miliona eura u uvođenje videonadzora u Podgorici, Baru, Budvi, Nikšiću, Herceg-Novom i Kotoru.

„Dobili smo saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, što je veoma važno s aspekta poštovanja i zaštite ljudskih prava, odnosno privatnosti građana. Videonadzor će biti u skladu s najvišim evropskim standardima“, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

U skladu s tim, sve lokacije s videonadzornim kamerama bit će vidno obilježene s istaknutim obavještenjima, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Prva faza obuhvatit će lokacije u Baru, Budvi i Podgorici.

Nuhodžić je kazao da će instaliranje i puštanje u rad sistema videonadzora javnih površina biti transparentno kako bi građani, učesnici u saobraćaju i sve druge osobe bile na adekvatan način upoznate s uslovima pod kojima se vrši videonadzor.

Uvode se i novi lični identifikacijski dokumenti

Ministar Nuhodžić je kazao da je za građane Crne Gore najvažnije da će ove godine početi uvođenje novih elektronskih ličnih identifikacijskih dokumenata, čijom će upotrebom komunikacija građana biti još kvalitetnija, jednostavnija i jeftinija.

„To znači da će građani imati najsavremenije dokumente. Nova lična karta će sadržavati certifikate za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis. Takve lične karte u mnogim državama koriste se kao dokument u elektronskom poslovanju“, objasnio je Nuhodžić.

On je najavio da će biti nastavljeno s unapređenjem granične infrastrukture izgradnjom i rekonstrukcijom graničnih prijelaza Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići te da će građani, turisti i roba granicu prelaziti brže, lakše i sigurnije.

(vijesti.me)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *