Konferencije Regija

HCZ obilježio Dan zaštitara

U organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gospodarske komore obilježen je Dan zaštitara.

Na početku svečanosti učesnicima se obratila predsjednica Ceha Lidija Stolica, koja je čestitala svima koji se bave odgovornim poslovima sigurnosti i koji su nekad bili zaštitari: “Posebnu počast iskazujemo zaštitarima koji su stradali pri obavljanju svojih zaštitarskih poslova.”

Djelatnost privatne zaštite obuhvata poslove fizičke i tehničke zaštite osoba i imovine te izrade procjene ugroženosti. Zaštitarstvo je kao sigurnosna djelatnost uključeno je u sistem nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i svakodnevno provodi poslove od vitalne važnosti za društvo. Njihova važnost je posebno došla do izražaja tokom pandemije koronavirusa, kada ih je i Evropska komisija proglasila hitnim službama.

Sve više napada na zaštitare

Dan zaštitara se godinama koristi za skretanje pažnje na sve učestalije napade na zaštitarke i zaštitare pri obavljanju poslova. Ti se napadi ne karakteriziraju kao napadi na službene osobe te su određene aktivnosti u toku da se u hitnoj proceduri to treba izmijeniti u kvalifikaciju napada na službenu osobu.

Svakog dana 16.000 zaštitarki i zaštitara rade za platu koja je gotovo 300 eura manja od prosječne mjesečne plate u ukupnoj hrvatskoj privredi. Stoga je zaštitarstvu što hitnije potreban kolektivni ugovor kojim će se urediti materijalna prava i uslovi rada zaštitara, a koji će biti obavezujući za sve korisnike privatne zaštite u javnom i privatnom sektoru.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske – Ravnateljstva civilne zaštite obratio se koordinator za poslove civilne zaštite Neven Karas, koji je istaknuo važnost zaštitarske struke: “Zaštitarke i zaštitari, obavljajući poslove privatne zaštite, svoj temeljni rad usmjeravaju upravo na zaštitu ljudi i njihove imovine te tako djeluju na korist cijele društvene zajednice.” Također je napomenuo kako se uloga privatne zaštite prilagođava promjeni sigurnosnih okolnosti u svijetu te je potrebno sistemski djelovati kako bi ta djelatnost išla u korak s recentnim sigurnosnim dostignućima.

“Postizanje željenog stupnja razvoja zaštitarske struke zahtjevan je i dugotrajan posao. Čeka nas još puno aktivnosti kojima treba učiniti sve u cilju kontinuiranog podizanja kvalitete zaštitarske struke, pri čemu će Ravnateljstvo civilne zaštite sa svojim nadležnim službama i dalje pružati maksimalnu podršku”, dodao je Karas.

Na kraju je održana i panel-rasprava, na kojoj je iz Ravnateljstva civilne zaštite učestvovao načelnik Sektora za inspekcijske poslove Nikola Turkalj. Tokom panela razmijenjena su iskustva u dosadašnjem radu, a razgovaralo se i o potrebi osavremenjivanja privatne zaštite te njenoj ulozi u široj društvenoj sigurnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *