Regija

U Podgorici počelo postavljanje videonadzornih kamera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore počelo je ugradnju kamera za videonadzor frekventnijih površina u Podgorici. Do kraja godine bit će postavljene na 35 lokacija: trgovima, najprometnijim raskrsnicama i saobraćajnicama.

“Na 20 lokacija širom glavnog grada postavljeni su stubovi, od čega su na šest lokacija montirane i video-kamere. Riječ je o najnovijoj opremi i video-tehnologiji poznatih evropskih i svjetskih proizvođača. Sve lokacije biće vidno obilježene sa istaknutim obavještenjima o vršenju video-nadzora”, poručuju iz MUP-a i najavljuju da će ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković 25. augusta otvoriti Komandno-kontrolni videonadzorni centar.

Kažu da će ovo korak i ka pretvaranju Podgorice u pametni grad, koji podrazumijeva monitoring i integraciju stanja kompletne infrastrukture.

“Jedan od bitnih preduslova za realizaciju koncepta pametnog grada je implementacija efikasnog sistema video-nadzora. Ali glavni razlog postavljanja video-nadzora javnih površina je povećanje bezbjednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbjednost učesnika u saobraćaju”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ukupno bi do kraja 2020. godine videonadzor trebao biti postavljen na 75 lokacija u Crnog Gori.

“Video-nadzor će biti postavljen na 35 pozicija u Podgorici, jednoj na putnom pravcu ka Tuzima, 21 u Baru i 18 u Budvi, kao i prateće instalacije u data centru i komandno-kontrolnim centrima u Podgorici, Baru i Budvi”, navode iz ovog resora.

Neke od lokacija na kojima je prethodnih dana instaliran videonadzor su Bulevar Ivana Crnojevića, Trg Argentina i Južni bulevar, a stubovi na kojima će biti postavljene kamere postavljeni su i na uglu ulica Hercegovačke i Njegoševe u centru, raskrsnici na Bulevaru Ankarskog bulevara i Ljubljanske ulice te na Bulevaru Pera Cetkovića na Starom aerodromu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *