Svijet

Smiths Detection sklopio vrijedan ugovor s britanskim Ministarstvom odbrane

Ministarstvo odbrane Velike Britanije odabralo je na tenderu kompaniju Smiths Detection za razvoj, proizvodnju, isporuku i održavanje nove generacije opreme za otkrivanje hemijskih supstanci. Ugovor je vrijedan 88 miliona funti.

Dio je to programa zamjene i jačanja sposobnosti otkrivanja hemijskih supstanci kako bi se pružila zaštita od toksičnih hemikalija, koje bi mogle ugroziti vojno osoblje ili civile.

Smiths Detection će za potrebe programa razviti tri hemijska senzora nove generacije: prijenosni senzor za hemijske agense s mogućnošću detekcije pare i aerosola, senzor hemijskih agensa za provjeru potencijalno opasnih područja ili površina te stacionarni senzor hemijskih agensa na daljinsko praćenje s poboljšanom sposobnošću identifikacije i klasifikacije.

Smiths Detection će biti odgovoran za sve faze razvoja i isporuke sistema, uključujući laboratorijska istraživanja, testiranje na terenu, proizvodnju i isporuku te kontinuiranu uslugu i podršku.

Nova tehnologija, razvijena u bliskoj saradnji s Ministarstvom odbrane, koristit će Smiths Detectionovu patentiranu spektrometriju pokretljivosti jona i lagane hemijske detektore (LCD), Smithsovu liniju naprednih i jednostavno upotrebljivih uređaja za otkrivanje hemijskih prijetnji. S više od 75.000 prodatih jedinica širom svijeta, LCD dugo godina štiti vojno osoblje, policiju i timove za otkrivanje opasnih materija tako što obavještava operatere o otkrivenim toksičnim supstancama i opasnim hemikalijama.

“Ponosni smo što nas je britansko Ministarstvo odbrane odabralo za isporuku ove tehnologije naredne generacije. Od početka našeg rada prije skoro 70 godina mi razvijamo, proizvodimo i održavamo tehnologije za otkrivanje hemijskih supstanci. Ova tehnologija štiti vojne snage i zajednice od poznatih i novih prijetnji. Nagrada svjedoči o našoj vodećoj tehnologiji i znanju, posvećenosti i inventivnosti ljudi u našoj kompaniji koji svakodnevno pomažu da svijet bude sigurnije mjesto”, rekao je Roland Carter, predsjednik Uprave Smiths Detectiona.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *