Videonadzorni sistemi

Uniview pametni snimači

U poređenju sa standardnim mrežnim snimačima, Smart NVR-ovi imaju mnogo funkcionalnih nadogradnji, posebno u segmentu pametnih funkcija. U nastavku više o specifičnim prednostima različitih serija pametnih snimača kompanije Uniview

Piše: Tsing Tang, direktor za Istočnu Evropu, Zhejiang Uniview Technologies ; E-mail: tangsiqing@uniview.com

Uniview nudi sveobuhvatnu liniju Smart NVR uređaja. IQ serija je početni, osnovni izbor, opremljen podrškom za pametnu prevenciju provala (Smart Intrusion Prevention), funkciju pokretanja snimanja samo u slučaju detekcije objekta (Ultra Motion Detection) i funkciju prepoznavanja lica. Kao srednja opcija, IM serija pruža snažnu podršku za video metapodatke. I konačno, najnaprednija IX serija ističe se podrškom za analizu ponašanja.

IQ serija

Modeli NVR502/4-B-IQ i NVR504/08/16/24-E-IQ čine IQ seriju pametnih snimača. Podržavaju od 2 do 24 HDD-a te do 256 kanala. Ako imate potrebu za preciznim pretraživanjem, s ovom serijom imate širok izbor. Prije svega, snimači podržavaju RAID, a čak i model sa dva hard diska ima podršku za RAID 1. NVR508-E-IQ podržava RAID 0, 1, 5, 6 i 10. Drugo, tu je podrška za AcuSearch napredno pretraživanje snimaka. Potreban je samo jedan odabir pri pregledu i reprodukciji da biste precizno pronašli ljude ili vozila. S AcuSearchom ciljevi se mogu uokviriti radi trenutnog pronalaženja bez potrebe za dodatnim predmetima pretraživanja, što znatno poboljšava efikasnost. Na kraju, IQ serija podržava i dosta pametnih funkcija. Model NVR502-B-IQ npr. podržava 4-kanalni SIP (pametnu prevenciju provala) i 8-kanalni UMD (snimanje samo u slučaju detekcije objekta), i u poređenju s konkurentima ima više kanala za pametne funkcije.

IM serija

NVR816-IM i NVR824-IM se više fokusiraju na videometapodatke. S videometapodacima NVR može pretraživati objekte od interesa prema atributima: motorna vozila četiri atributa (boja, tip i marka vozila te pravac); nemotorna vozila pet atributa (tip vozila i smjer u kojem ide te spol, starost i dužina gornjeg dijela odjeće vozača); ljudsko tijelo sedam atributa (spol, godine, maska, frizura, stil torbe, smjer, dužina gornje odjeće, dužina donje odjeće). Koristeći napredni AI čipset, Uniview kombinuje moćan algoritam dubokog učenja i obilje podataka radi preciznije klasifikacije cilja. Pomoću videometapodataka brzina i tačnost pretraživanja bit će mnogo veća.

IX serija

NVR824-IX podržava do 16 tipova analize ponašanja: detekciju nenošenja kuharske kape, penjanja, dugog zadržavanja, odsustva, pacova, pada, nenošenja radne odjeće, dima i vatre itd. Uzmimo za primjer detekciju pada. Noću se može dogoditi da pijane osobe provale u radnju da uzmu alkohol. U tim trenucima postoji mogućnost pada takve osobe u alkoholiziranom stanju. Nesreća će uzrokovati lomljenje polica i gubitak robe. Drugi primjer su starije osobe, koje imaju veću vjerovatnoću da padnu nego mladi ljudi. Ova funkcija, dakle, može pružiti pravovremenu pomoć starijim osobama koje su pale, ali pomoći i u mnogim drugim scenarijima.

Primjene

Pametni mrežni snimači su inteligentna rješenja s naprednim funkcionalnostima. S ovim naprednim sistemima i efikasno upravljanje ljudima postaje ostvarivo. Kada je riječ o nadzoru šireg prostora, pametni NVR-ovi svih vrsta mogu se koristiti u supermarketima i prodavnicama u različite svrhe. Za više informacija posjetite www.global.uniview.com.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *