Svijet

Više od trideset kineskih bolnica uvodi 5G standard

Huawei, tri najveća kineska telekomunikacijska operatera i Kinesko udruženje za medicinsku opremu pokrenuli su program uspostavljanja prvog 5G standarda za bolničke mreže u više od trideset bolnica u toj zemlji. Projekat je pod vodstvom Nacionalne zdravstvene komisije, a predvodi ga Kinesko-japanska bolnica prijateljstva, Nacionalni zdravstveni centar za telemedicinu i Centar za razvoj primarne njege.

Uspostavljanjem 5G standarda u bolnicama ubrzat će se i razvoj digitalizacije zdravstvene zaštite i IoT-a u zdravstvenim objektima. Huawei je na temelju svojih 5G rješenja sagradio više od 100 mjesta na kojima je demonstrirano pružanje medicinskih usluga poput konsultacija, dispanzerskih usluga i dijagnostike.

Kina je u augustu 2019. objavila zakonodavni okvir naplaćivanja cijena za telemedicijske usluge i zdravstveno osiguranje, usmjeravajući takve usluge korak bliže komercijalnoj fazi.

“Standard (nastao iz projekta) će se razvijati na temelju iskustva prethodnih programa i kombinuje znanje medicinskih i komunikacijskih stručnjaka kako bi efikasno uveli 5G u bolnicama. Kao dio infrastrukture primarne zdravstvene zaštite, ubrzat će razvoj interneta i medicinskih usluga te učiniti primarnu zdravstvenu zaštitu praktičnijom, dostupnijom i korisnijom ljudima”, rekao je Nie Chunlei, šef Nacionalne zdravstvene komisije za primarnu zdravstvenu zaštitu.

U slučaju dijagnoze kritične plućne bolesti koju su daljinski određivale Kinesko-japanska bolnica prijateljstva i Singapurska bolnica, za 12 sati preneseno je 12 GB podataka.

“Hitni i kritični slučajevi u većoj su potrebi za zajedničkom interdisciplinarnom dijagnozom, za koju treba prenijeti više podataka i gdje se mora osigurati brži odgovor na različite promjenjive faktore… Toliko je slučajeva kao što je ovaj koji zahtijevaju blagodati 5G-a”, rekao je Lu Qingjun, direktor Kinesko-japanske bolnice prijateljstva.

China Mobile ove godine planira ponuditi komercijalne 5G usluge u više od pedeset gradova širom Kine

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *