Svijet

Vrijednost beskontaktne biometrije 30,8 milijardi dolara do 2027.

Marketsandmarkets procjenjuje da će tržište beskontaktnih uređaja za identifikaciju biometrijskih obilježja porasti sa 19,7 milijardi dolara u 2022. na 39,8 milijardi do 2027, uz složenu stopu rasta od 15,1%.

Glavni faktori koji doprinose visokoj stopi rasta tog tržišta uključuju povećanu upotrebu beskontaktne biometrije nakon pandemije, vladine inicijative, upotreba pametnih telefona i tableta te rast zabrinutosti korisnika za sigurnost i čistoću kontaktnih sistema.

Posljednjih se godina sve više traži beskontaktna biometrija, jer omogućava autentifikaciju biometrijskih obilježja i eliminiše troškove na komponente za baze podataka, mreže i pohranu. Takve usluge dijele se na profesionalne i upravljive. Profesionalne se dalje klasificiraju na usluge obuke i savjetovanja, usluge procjene izvodljivosti, analize i savjetodavne usluge. Kada je riječ o upravljivim uslugama, očekuje se da će one rasti po višoj stopi jer organizacijama omogućavaju da smanje uloženo vrijeme, novac i rizike.

Identifikacija kriminalaca i forenzika najjači segment

Beskontaktna biometrijska rješenja mogu biti vrlo korisna u krivičnim istragama. Naprimjer, forenzička biometrija koristi otiske prstiju i dlana, oblik krvnih žila i šake, lice, DNK, glas, šarenicu oka itd. U februaru 2022. Policijska služba Edmontona u Kanadi usvojila je Neoface Reveal rješenje za prepoznavanje lica NEC Corporationa za identifikaciju osumnjičenih u istragama putem nadzornih snimaka i fotografija. Softver će pomoći policijskim organima da bolje upravljaju svojim bazama podataka, koje uključuju fotografije kriminalaca ranije optuženih za kriminalne radnje, a također omogućava otkrivanje lažnih podataka o licima u pritvoru pomoću prepoznavanja lica.

Najjače tržište beskontaktne biometrije je sjevernoameričko, a ključni dobavljači su: Aware, Fingerprint Cards, Fujitsu, HID Global, Idemia, M2sys, NEC, Nviasoft, Touchless Biometrics Systems, Thales, Veridium, Bioconnect, Innmovatrics, Cognitec, Dermalog Identification Systems, Secugen, Surotechnology, Surotech Pro, Fidentity, Daon, Nviso, Noldus, Blue Biometrics True Face, Veridos i ID R&D.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *