Regija

3D skeniranje na svim britanskim aerodromima

Britanski premijer Boris Johnson najavio je uvođenje 3D skeniranja kabinskog prtljaga na svim većim aerodromima u toj zemlji. Ta je izjava uslijedila nakon najave Heathrowa da će uložiti 50 miliona funti u CT tehnologiju kontrole prtljaga na sva četiri terminala, što će putnicima i osoblju olakšati sigurnosne provjere.

Novi uređaji za provjeru prtljaga koji koriste tehnologiju kompjuterizirane tomografije (CT) omogućit će putnicima da prilikom provjere iz torbi ne moraju vaditi velike elektronske uređaje i boce s tekućinom, što će im putovanje učiniti ugodnijim i manje stresnim.
Kompjuterizirana tomografija, prvobitno korištena u bolnicama, napredna je rendgenska tehnologija koja omogućava rotiranje i analiziranje slojevitih 3D slika, što omogućava efikasnije otkrivanje prijetnji. Budući da će se prilikom kontrole koristiti manje plastičnih kutija za ručni prtljag, jer se tekućina i laptopi ne moraju vaditi iz torbi, značajno se povećava propusnost.
Kompanija Smiths Detection već je izvijestila da je njena tehnologija – prvenstveno Hi-Scan 6040 CTiX sistem za kontrolu kabinskog prtljaga, koji se temelji na najnovijoj CT tehnologiji – posljednjih godinu dana bila ispitivana na aerodromima.
Nova tehnologija bit će uvedena u narednih nekoliko godina, a Ministarstvo saobraćaja će zahtijevati da svi glavni aerodromi u Velikoj Britaniji počnu koristiti tu tehnologiju do 1. decembra 2022. godine.
“Mi smo dom najveće aviomreže u Evropi, a milioni ljudi svake godine prolaze kroz naše aerodrome radi posla, odmora i porodičnih posjeta. Želimo pomoću ove tehnologije pojednostaviti ta putovanja, olakšati putnicima i poboljšati sigurnosne mjere. Ovime će se putovanja kroz britanske aerodrome učiniti lakšima nego ikad. Nova oprema pomoći će jačanju vitalne uloge koju naši aerodromi igraju u osiguravanju pozicije Velike Britanije kao globalnog središta trgovine, turizma i investicija”, kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *