Softveri Videonadzorni sistemi

Partizan: Praktična mobilna aplikacija za rad s videosistemima

Stručnjaci Partizana kreirali su praktičnu mobilnu aplikaciju za rad s videosistemima. Ona dolazi u paketu s raskošnim i intuitivnim interfejsom, elegantnom tamnom temom, minimalnim brojem tastera, praktičnim menijem i naprednom funkcionalnošću
Piše: Sergey Kucherenko, Partizan
E-mail: serkv@ukr.net

Partizan je poznat kao proizvođač inovativnih videonadzornih uređaja kao što su 4K kamere visoke rezolucije i digitalni videosnimači (DVR) sa SMART karakteristikama, ali i gotovi kompleti za kućnu upotrebu u vidu Wi-Fi setova ili Cloud Robot mini kamera. Takvi uređaji postaju sve popularniji jer zahtijevaju minimalno vrijeme instalacije te osnovno znanje. Dovoljno je spojiti nekoliko kablova, pokrenuti mobilnu aplikaciju na telefonu i slijediti upute na ekranu. Ostalo možete prepustiti aplikaciji.

Za sve platforme
Partizan također razvija vlastiti softver i klijentima pruža sigurnu Partizan Cloud uslugu. Ranije su postojale tri aplikacije za sve uređaje koji su neprekidno i nesmetano radili u ovom ekosistemu – Device Manager, Wi-Fi Kit i Cloud Storage. Od 2019. godine kompanija se odlučila na razvijanje jedinstvene aplikacije za sve uređaje. To se odnosi na korisnike iOS i Android mobilnih platformi, a u budućnosti je planirana i podrška za Partizan Cloud uslugu. Poput drugih “tri u jednom” rješenja, i ovo se pokazalo praktičnim izborom za korisnike. Naziv nove aplikacije je Partizan. Kratko i jasno.

G. Fixit
Partizanovi stručnjaci su ponovo iznenadili tržište kreiravši praktičnu mobilnu aplikaciju za rad s videosistemima. Ona dolazi u paketu s raskošnim i intuitivnim interfejsom, elegantnom tamnom temom, minimalnim brojem tastera, praktičnim menijem i naprednom funkcionalnošću. Partizan aplikacija može izaći na kraj s bilo kojim zadatkom, od kontrole kućne kamere putem oblaka do praćenja profesionalnog sistema videonadzora. Prilikom pokretanja aplikacije korisnik može odmah preći na dodavanje uređaja, a program nudi četiri načina rada za dodavanje uređaja: mrežna pretraga, skeniranje QR koda, bežično povezivanje te manuelni način rada.

Pretragom mreže moguće je pronaći mrežni identifikator videouređaja u vidu MAC adrese. U pitanju je MAC adresa uređaja koja se koristi za povezivanje s Partizan Cloudom. Korištenje oblaka je u ovom slučaju neophodno za pojednostavljenje rada s postavkama. Zbog toga je, prema rezultatima testova, veza s MAC adresom gotovo trenutna. Uz stabilnu internetsku vezu, prosječna brzina pokretanja videostreama sa četiri kamere iznosi svega sekundu i po, što je i više nego brzo. Također, skeniranje QR koda je još lakše. Nakon skeniranja QR koda korisnik ulazi u manuelni način rada, a sva polja će već biti automatski popunjena! Posebno treba istaći i Wireless Connect. Riječ je o Partizanovoj vlasničkoj tehnologiji za postavljanje i povezivanje bežičnih kamera. Čarobnjak će zatražiti lozinku od Wi-Fi mreže u okviru postepene procedure, kao i vizuelno prikazati i objasniti vam kako osposobiti novu kameru za poluautomatski režim rada. Zanimljivo je da čarobnjak preuzima najnoviji firmver tokom postavljanja kamere i pomaže da ga se zaštiti lozinkom jer je sigurnost korisnika najvažnija.

Rad s videom
Jeste li ikad radili na pametnom telefonu pomoću interfejsa s više prozora? Tada ste vjerovatno shvatili da to i nije baš praktično, posebno na malom ekranu. Programeri Partizana pronašli su elegantno rješenje – korisnik u aplikaciji može raditi sa svim videouređajima, a da pri tome ne napušta glavni ekran za pregled. Kod standardnih aplikacija potrebno je dosta vremena da se ponovo povežete na različite kamere. Ovdje za prelazak na drugi uređaj dovoljno je da u videozoni pređete prstom ulijevo ili udesno. Jednim prelaskom prstom ulijevo već ste se prebacili na drugi snimač ili kameru. Treba naglasiti i da su vam tokom preglednog načina rada sve kontrole „nadohvat ruke“. Možete snimiti fotografiju ili video, upravljati PTZ mehanizmom kamere, prilagoditi glasnoću, omogućiti dvosmjernu komunikaciju, pauzirati, ubrzavati arhivski materijal, prebaciti se na HD, promijeniti razmjer i vratiti se na video uživo.

Još jedna jedinstvena karakteristika je prelazak na režim arhiviranja. U aplikaciji Partizan ovo se radi uz samo jedan potez. Pomjerite vremensku traku udesno i odmah ćete preći s gledanja videozapisa uživo na arhivu. Pomjerite je u suprotnom smjeru i možete gledati video uživo. Ako ste imali iskustva s drugim aplikacijama, zasigurno ćete cijeniti jednostavnost i efikasnost ovog rješenja. Navigacija kroz arhivu je također vrlo jednostavna. Istovremeno, razmjer je stabilan i fleksibilan, tako da je arhivu pravo zadovoljstvo koristiti.

Korištenje samo dva prozora
Dakle, u aplikaciji Partizan vlasnik mobilnog uređaja koristi samo dva prozora: spisak uređaja i rad s videom. Manji broj prozora čini aplikaciju jednostavnijom i lakšom za rad. Detaljni savjeti i čarobnjaci za dodavanje uređaja neće vam dozvoliti da napravite grešku, čak i ako ste početnik. Također, pristup sigurnom korporativnom oblaku eliminiše potrebu za dugotrajnim i dosadnim podešavanjem rutera, uz brzu i kvalitetnu uslugu. I to nije sve. Uskoro će aplikacija Partizan podržavati cijeli spektar brendirane opreme te biti integrisana s Partizan Cloud uslugom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *