Videonadzorni sistemi

4K mrežne kamere iz Axisa

Axis Communications je lider na svetskom tržištu IP CCTV-a i u ponudi ima mrežna video-rešenja za profesionalne instalacije koja su zasnovana na inovativnim i otvorenim tehničkim platformama. Veličina i kvalitet novih 4K senzora jedna je od njih.
Piše: Predrag Aćimov, proizvodni menadžer za tehničku sigurnost i telematiku za Jugoistočnu Evropu, Ingram Micro
E-mail: predrag.acimov@ingrammicro.com

Ingram Micro i Axis Communications višegodišnju saradnju zasnivaju na izgradnji inovativnih sistema tehničke zaštite koji korisnicima omogućuju maksimalno iskorišćenje svih potencijala sistema za koji su se opredelili. Ovaj put predstavićemo dvije sigurnosne kamere u 4K rezoluciji: Q1798-LE i Q6128-E PTZ. Ali, pre toga ćemo pojasniti važnost i način rada novih 4K senzora u sigurnosnim kamerama.

Veličina senzora
Senzor je ključna komponenta svake digitalne kamere. Da bi uopšte mogla da detektuje i snimi scene, kamera mora da poseduje visokokvalitetan senzor u rezoluciji koja odgovara svrsi samog nadzora. Pomoću njega se registruje svetlost u svim delovima scene i pretvara u električni signal potreban da bi kamera nakon dodatnog pojačanja i obrade reprodukovala digitalnu sliku. Senzor slike sastoji se od miliona fotodetektora, odnosno tačaka osetljivih na fotografiju takođe poznatih kao pikseli. Njihova veličina ima znatan uticaj na kvalitet, a pikseli mogu biti veći ako se koristi veći senzor. Rezoluciju takođe određuje i broj piksela na senzoru kao i odgovarajući objektiv. Kako je industrija video-nadzora nastavila razvoj ka proizvodima viših rezolucija, proizvođači su uglavnom težili da zadrže istu veličinu senzora kako bi izbegli više troškove.

Broj piksela
Jednostavnim povećanjem broja piksela u senzoru iste veličine dobija se viša rezolucija, ali se mogu dobiti i slike nižeg kvaliteta, što je naročito očito u prizorima sa slabom osvetljenošću. Ako umesto toga povećate veličinu senzora, svaki fotodetektor može uhvatiti više fotona, pri čemu se generiše jači signal s manje šuma. U poređenju sa drugom 4K kamerom koja je ista u svim ostalim aspektima, korišćenje većeg senzora znači da takva kamera kombinuje visoku rezoluciju s velikim pikselima, što pruža bolji kvalitet slike, naročito pri slabom osvetljenju. Da bi se postigle prednosti upotrebe većeg senzora, ceo dizajn kamere mora biti prilagođen za smeštaj senzora. Očigledan primer je da sočivo mora da se uklopi u novu veličinu i da se podudara sa rezolucijom senzora. To kameru čini fizički većom i robusnijom. Odnos signal – šum, takozvani SNR, mera je koja poredi nivo željenog signala sa nivoom pozadinske buke. U senzoru s većim pikselima svaki piksel snima više fotona tokom datog intervala izlaganja. Ovo obezbeđuje viši nivo željenog signala, a time i veći SNR. S manje šuma kamera stvara jasnije i oštrije slike. S većim pikselima svaki od njih može da primi više fotona pre nego što postane zasićen, što omogućava kameri da uhvati širi dinamički opseg (WDR) u okviru jedne ekspozicije. Veličina piksela takođe omogućava smanjenje vremena ekspozicije jer omogućava kameri da uhvati dovoljno fotona za kraće vreme, a kraća ekspozicija daje i bolje snimanje scena sa brzim pokretima.

Axis Q1798-LE
Axis nudi kamere različitih veličina senzora, a model Q1798-LE je prva mrežna kamera te kompanije koja kombinuje 4K rezoluciju s velikim senzorom. Ovaj model kombinuje 4K rezoluciju i izuzetno visoku osetljivost na svetlost namenjenu za projektovanje srednjih i većih sistema video-nadzora. Upotrebom Lightfinder 2.0 tehnologije prilikom slabe osvetljenosti detektuju se odlične scene koje imaju upotrebnu vrednost prilikom forenzičke obrade. Osim toga, Axisova Zipstream tehnologija sa podrškom za H.264 i H.265 efikasno smanjuje propusnost i zahteve za skladišnim prostorom. Ovaj model uključuje snažni 4/3″ senzor izuzetno osetljiv na svetlost, koji nudi rezoluciju od 10 MP do 20 fps i 4K do 30 fps. Navedeno rezultuje odličnom slikom s velikim brojem piksela posebno pogodnim za projektne zahteve vezane za prepoznavanje lica. Kamera poseduje Canon objektiv od 12 do 48 mm, koji omogućuje široki ugao s horizontalnim vidnim poljem od 90°, daje 4x zum i elektronsku stabilizaciju slike (EIS) za stabilan video uprkos vibracijama. AXIS Q1798-LE je idealna kamera za nadzor na širokim i otvorenim površinama, na primer aerodromima, lukama i sportskim stadionima. Zahvaljujući Lightfinder 2.0 tehnologiji, slike su realističnijih i zasićenijih boja te mnogo oštrije kod pokretnih predmeta. Čak i najtamnija područja obuhvaćene scene biće svetlija i živopisnija. Posmatrajući čak i noćne uslove, ova 4K kamera zahteva istu propusnost i skladištenje kao i uobičajene 1080p kamere. Drugim rečima, AXIS Q1798-LE daje slike visoke rezolucije, male zahteve za propusnim opsegom i uštede bez presedana. Sa IP66, IP67 i IK10 kamera je optimizovana za temperature u rasponu od – 40 do 60°C, a zahvaljujući AXIS OptimizedIR tehnologiji, nema potrebe za dodatnim osvetljenjem i omogućuje se detektovanje u mračnim scenama do 50 m ili više. Poseduje I/O portove za povezivanje spoljnih uređaja i nadgledane ulaze koji daju notifikaciju ukoliko dođe do prekida veze. Prilikom nestanka električne energije jednosmerni napon i PoE pomažu u obezbeđivanju pouzdanog napajanja za zaštitu sistema.

Axis Q6128-E
Druga kamera je model iz dobro poznate Axisove Q61 serije mrežnih kamera sa pan, tilt i zum funkcijama, odnosno PTZ-om. S izvanrednim kvalitetom video-zapisa u 4K rezoluciji, brzim pomeranjem, nagibom i moćnim funkcijama zumiranja, model Q6128-E pogodan je za unutrašnje i spoljašnje instalacije pri slabom osvetljenju i izazovnim uslovima okoline. Rezolucija 4K pruža četiri puta više detalja od standardne HDTV 1080p rezolucije. Da bi se napravile uštede propusnog opsega, može se strimovati video u HDTV 1080p, dok se samo snimanje odvija u 4K rezoluciji, što ovaj model čini idealnim za primenu u tržnim centrima, otvorenim parking prostorima i sportskim stadionima, kao i za nadzor gradova i perimetra. Sa dodatkom Axis sharpdome tehnologije kamera uspešno pokriva velike površine iznad i ispod horizonta te pruža odlične detalje prilikom zumiranja. Model podržava elektronsku stabilizaciju slike (EIS) i sa brzim i pouzdanim funkcijama uspešno će raditi na temperaturama u rasponu od -50 do 50°C. Posjeduje i speed dry funkciju za oštre slike čak i u kišnim uslovima, kao i automatsko odmagljivanje. Ugrađena video-analitika uključuje detekciju pokreta i tzv. advanced gatekeeper, omogućujući kameri da otkrije objekat u prostoru i da ga zumira. AXIS Q6128-E je dizajnirana za pouzdane instalacije otporne na sve vremenske uslove s ugrađenom zaštitom od prašine, jakih udara vode, kiše, snega i sunčeve svetlosti (IP66 i NEMA 4X), kao i otpornost na udarce (IK08).

Axis nudi garanciju od pet godina na oba proizvoda, a više o proizvodima može se pronaći na internetskoj stranici Axis Communicationsa, kao i kod predstavnika Ingram Micra kao najvećeg distributera IT i sigurnosnih rešenja.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *