Svijet

Aerodrom u Melbourneu prvi u Australiji uveo novu tehnologiju skeniranja

Melburnski aerodrom, u partnerstvu s kompanijom Smiths Detection, prvi je u Australiji uveo skeniranje kompjuterskom tomografijom (CT) na terminalu 4. Tehnologija omogućava da se laptopi i tekućine ne moraju vaditi iz torbi prilikom pregleda, što je utjecalo na veće zadovoljstvo putnika otkada je prošle godine izvršena proba.

Ovime je aerodrom u Melbourneu postao prvi koji je na kontrolnim punktovima implementirao najnovije CT sisteme pregledanja. Terminal za unutrašnje letove trenutno ima četiri nove trake za sigurnosnu provjeru, na kojima su ugrađeni Hi-Scan 6040 CTiX skeneri prtljage, Ilane.Evo automatizirani sistem pregleda prtljage s plastičnim kutijama i Checkpoint.Evoplus softver za upravljanje skeniranjem, sve kako bi se provjera ubrzala i učinila sigurnijom. Još dvije dodatne jedinice na terminalu 4 i sedam na terminalu 2 bit će dovršene u naredna dva mjeseca.

“Naš pilot-program sa Smiths Detectionom, s kojim smo partneri više od deset godina, naišao je na dobar prijem kod putnika. To nam je dalo vjetar u leđa da unapređujemo sigurnosne provjere pomoću sistema zasnovanih na CT tehnologiji, koji su u skladu s propisima australske vlade”, rekao je Andrew Gardiner, šef avijacije na aerodromu u Melbourneu.

“Uvođenje CT tehnologije na kontrolnim tačkama odličan je primjer tehnologije koja objedinjuje dva strateška fokusa aerodroma u Melbourneu: sigurnost i iskustvo putnika. Nova tehnologija omogućava analizu 3D slika, koja sigurnosnom osoblju pruža više detalja i samim time unapređuje sigurnost. Rješenje koristi i putnicima, jer omogućava da se uređaji, uključujući laptope, ne moraju vaditi iz torbe, što rezultira bržim pregledom. Sveukupno, primjećujemo 50-postotno smanjenje vremena pregleda putnika, na nešto više od jedne minute”, rekao je Scott Dullard, šef za sigurnosti na melburnskom aerodromu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *