Regija

Axisove kamere nadziru saobraćaj na hrvatskim cestama

Kao popularnu turističku destinaciju Hrvatsku je u 2019. posjetio 21 milion turista. Veliki dio njih došao je vozilom, što je svake godine tokom sezone opterećenje za hrvatsku cestovnu infrastrukturu. Osim toga, saobraćaj je pod utjecajem i vremenskih neprilika, od veoma visoke temperature do snažnih vjetrova i snijega. Zbog toga su Hrvatske autoceste odlučile postaviti kamere za nadzor saobraćaja na ključnim lokacijama širom zemlje, kao što su granični prijelazi, naplatne kućice na autoputu, raskrsnice, mostovi i tuneli. Cilj je bio vozačima omogućiti uvid u stanje na cestama uživo.

Rješenje
Isprva je projekt realiziran pomoću analognih kamera. Slike su potom digitalizirane koristeći Axisove videoservere i periodično slane HAK-ovom web-serveru. S vremenom mreža Axisovih kamera zamijenila je staru tehnologiju. Uslovi su bili instalacija kamera otpornih na ekstremne vremenske uslove, pouzdanih u radu i uz moguću integraciju softvera. Odabrane su P1425-LE Mk II i P1427-LE bullet, M1125-E fiksne box i Q6155-E PTZ mrežne kamere.

Rezultat
Primarni cilj je ispunjen: mreža od oko 260 kamera na hrvatskim cestama povećala je sigurnost za sve. S obzirom na to da je HAK nacionalno tijelo za informacije o saobraćaju, pružanje informacija vozačima o prometu je stvar od javnog interesa. Slike u stvarnom vremenu daju uvid u gustoću saobraćaja, vremenske uslove i druge pojave na cesti. Podaci su dostupni na web-stranici i mobilnoj aplikaciji HAK-a svima koji imaju pristup internetu, a HAK planira proširivati broj lokacija s kamerama.

“U našem projektu slike se moraju brže isporučiti web-poslužiteljima nego centralnoj jedinici za pohranu ili videozidu u nadzornom centru, jer se prije svega nalaze na našoj web-stranici i mobilnim aplikacijama koje su dostupne široj javnosti. Stoga je za nas digitalizacija slike na IP videoposlužitelju obveza prije nego opcija”, kaže Goran Baotić, voditelj odjela za poslovnu podršku u HAK-u.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *