Svijet

Canon pretrpio napad ransomwarea

Samo sedam dana nakon što se Garmin oporavio od napada ransomwarea, i japanska kompanija Canon pretrpjela je napad ransomwarea koji je utjecao na brojne servise, uključujući Canonov sistem elektronske pošte, američku web-stranicu kompanije, desetke Canonovih domena i brojne interne aplikacije.

Da nešto nije uredu, primijećeno je 30. jula, kada je Canonova stranica image.canon prestala raditi, a kompanija objavila da su neki korisnički podaci, slike i videosnimci, otpremljeni prije 16. juna 2020. godine – izgubljeni. Reagujući na ovo otkriće, kompanija je ukinula uslugu i vratila je 4. augusta. Posljednje ažuriranje statusa na stranici bilo je čudno jer je spomenut gubitak podataka, uz napomenu da nije bilo curenja podataka.

Nekoliko dana kasnije dogodio se još jedan incident. Petog augusta IT tim kompanije poslao je obavještenje svim zaposlenima u Canonu da su mnoge usluge nedostupne zbog problema koji još nije identificiran. Međutim, ispostavilo se da je uzrok nedostupnosti ransomware.

BleepingComputer je dobio dio poruke o otkupnini koju je navodno dobio Canon, a koja ukazuje da je u napadu korišten ransomware Maze.

Za razliku od ransomwarea WastedLocker, koji se navodno koristio u napadu na Garmin, Maze šifrira unutrašnje sisteme i izvlači podatke. Kada je BleepingComputer kontaktirao hakersku grupu koja koristi Maze u napadima, hakeri su rekli da su ukrali “10 terabajta podataka, privatne baze podataka itd.” kompanije Canon. Grupa je odbila dati više detalja o napadu, poput toga koliko novca traže od kompanije, kao i koji su podaci ukradeni.

Iako je prekid rada image.canon najprije doveden u vezu s ransomwareom, grupa je rekla da oni nisu izazvali taj prekid.

Canon će morati platiti traženi iznos; u suprotnom, hakeri će objaviti ukradene podatke, čime će privatnost korisnika biti ugrožena. Garmin je navodno platio višemilionsku otkupninu kako bi vratio pristup svojim sistemima.

Grupa Maze u prošlosti je preuzela odgovornost za napade na LG, Xerox, MaxLinear, Cognizant, Chubb i brojne druge žrtve.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *